Болестта Син език бавно, но сигурно обхваща цялата страна. Епизоотичните комисии по места през няколко дни провеждат заседания, на които препотвърждават вече предприети мерки или въвеждат нови с цел ограничаване на разпространението на заболяването.

 

В Европа съществуват ваксини, които са достатъчно ефективни, но за България Син език е все още екзотична болест и ваксинация не се извършва.

 

„Възникването и развитието на заболяването директно ще повлияе и върху пазара на животни. Дори само ограничаването на движението на животни води до преки загуби за собствениците. Загубите от забраната за придвижване на животни реално са много по-големи от тези, които ще претърпи конкретния фермер от загубата на животни, заболели и умрели от Син език“, заяви за Фермер.БГ д-р Славомир Симеонов, ветеринарен лекар и овцевъд.

 

Той поясни, че степента на засягане на едно стадо и нивото на смъртност на животни зависи от веролентността на щама – има и слабоверолентни щамове, които предизвикват заболяване само при отделни животни. При това зависи и колко животни са нахапани от тези комари – болестта Син език не се предава от животно на животно, зааболяването се предава само и единствено чрез ухапване.

 

„Един пример – да вземем една ферма, в която има ухапани 10 животни, от които 5 са развили инфекцията. От развилите инфекция животни са умрели, да речем, 3 животни. За малка ферма пряката икономическа загуба за фермера е сериозна, но като цяло за бизнеса тази загуба е по-малка в сравнение със загубите от забраната на движение.

 

Най-сериозните загуби идват от това, че е ограничено движението на животни. И предимно износът на животни, защото в това време на годината пазарът на местно ниво е доста ограничен“, категоричен е д-р Симеонов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!