Производството на рапица в Европейския съюз, който е един от най-големите производители на маслодайни култури, вероятно значително ще се понижи от реколта 2015 след като Европейската комисия гласува забраната на три от най-широко използваните пестициди, за да защити застрашената популация на пчелите в цяла Европа, съобщава Agri.EU.

 

ЕС взе решение от 1 декември тази година да ограничи използването на този клас пестициди, известни като неоникотиноидни, които нанасят сериозни вреди върху пчелната популация.

 

Рапицата е една от културите, в най-голям риск от спирането на употребата на неоникотиноидите, поради широкото им използване за третиране на семената, както и факта, че алтернативите са по-малко ефективни.

 

"Изправени сме пред опасността от значителна загуба на добиви на рапица, но за сега не е възможно да се каже точно в какъв размер ще бъдат те", заяви Мануела Спект, говорител на Германската асоциация на производителите на маслодайни семена UFOP. Според нея степента на загубите може да варира от година на година, поради различния размер на нашествието на вредни насекоми. В резултат на това има голяма вероятност някои земеделски производители, които отглеждат рапица да се откажат, поради големия риск, който поемат и да се насочат към друга култура.

 

Европейският съюз произвежда годишно 19,3 милиона тона рапица, извън глобалната, която е общо 60,7 милиона тона, включително и култивирания ГМО сорт Канола, в сезон 2012/13.

 

Ентомолозите съобщиха, че бръмбар-бълха е сред най- опасните и чести вредители, които представляват нарастваща заплаха за културата рапица в Европейския съюз.

 

Малкият бръмбар, подскачайки поглъща листата на растението и е известно, че причинява тежки щети на реколтата в Европа и Северна Америка. Степента на заплаха може да варира от година на година. Някои от най-големите епидемии в миналото са настъпили след горещото лято, тъй като бръмбарите снасят яйца в топло време.

 

Наред с масовото измиране на пчели във Великобритания се наблюдава голяма употреба на неоникотиноиди, за това третирането на маслодайна рапица ще бъде значително засегнато от тези промени. До момента няма алтернативи на трите забранени активни вещества за обработване на семената, посочват ентомолозите на ADAS .

 

ПОВЕЧЕ ПРЕПАРАТИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА

Алтернативата е да се използват пиретроидни препарати за пръскане, с които да се контролира нахлуването на бълхи бръмбари, съветват от ADAS .

 

Има земеделски производители, които не могат да прилагат алтернативи на неоникотиноидните пестициди, защото вали дъжд или е ветровито. През есента вали много, така че тракторът не винаги може да стигне до определената площ.

 

Друга заплаха са прасковените и картофени листни въшки, които са много вредни и разпространяват жълтия вирус върху рапица, което може да доведе до загуби до 30 на сто.

 

Контролът на листна въшка по прасковите и картофите може да бъде по-труден, с оглед на силната устойчивост на този вредител на инсектициди, включително пиретроиди, посочва ADAS.

 

Говорителят на Европейската комисия Роджър Уейт заяви, че размерът на икономическите щети, е трудно да се оцени, тъй като решението да се ограничи използването на трите пестицида е взето, за да се защити на пчелната популация, което е жизненоважен приоритет.  Той добави, че като последна мярка, ако няма алтернативни възможности за контрол на съществуващите вредители, законодателството предвижда възможността държавите-членки да предоставят спешно разрешение за употреба на пестициди. В допълнение, действителните забрани могат да подтикнат индустрията да предложи подходящи алтернативни решения", добави Роджър Уейт.

 

Някои страни от ЕС вече са предприели някои мерки срещу неоникотиноидите, включително Франция, която оттегли своето свидетелство за третирането на рапица, наречено Cruiser в края на юни 2012 година. Забранените неоникотиноиди се произвеждат основно от Bayer Германия и Syngenta Швейцария, докато конкурентните предприятия, като Dow Chemical могат да се възползват от увеличените продажби на алтернативни препарати за растителна защита.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!