След замрял период около Коледните и Новогодишните празници и първите работни седмици на януари търговията със зърно малко се пораздвижи. Засега интересът е насочен към фуражното зърно на цени около 160-170 лева за тон с ДДС. Количествата се търсят и купуват от клиенти на вътрешния пазар и по-големи партиди за износ в Испания.

В края на януари обаче тази тенденция щяла да се наруши, защото се задават търговете за зърно на арабските и азиатските пазари, твърдят от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Нервното очакване на производителите е накъде ще вървят цените. Защото опитите им да се продава тон жито за 200 лева не постигнаха нищо през януари.

На борсата в Париж цената на пшеницата с доставка през март е 146 евро за тон, а в Лондон - 111 евро, според САПИ. На борсата в Чикаго цената на царевицата е 237,5 лева за тон. Мартенските котировки на хлебната пшеница на борсата в Будапеща са 158 щатски долара за тон, за фуражната - 123 долара, царевицата е по 126 долара и фуражният ечемик - 122 долара за тон. /Монт-прес online