По последни прогнози на експерти от Европейската комисия производството на промишлени домати в ЕС през 2018 г. ще намалее с 8%, това съобщава порталът sadyogrody.pl, позовавайки се на думите на Каролина Залуская, експерт от BNP Paribas по селскостопанските пазари.

Фермер: Контролът е най-важното в схемите за обвързана подкрепа

Според Залуская спадът в производството в региона произтича главно за сметка на значителното намаляване на реколтата на Пиренейския полуостров – с 22% в сравнение с миналата година.

Заради проблеми с вредителите и болестите по растенията, общата реколта от домати в Португалия тази година ще бъде най-ниската за последните 5 години.

Трябва да се отбележи, че общият обем на световното производство на промишлени домати през 2018 г. ще намалее с 5% до ниво от 35,9 млн. тона. Най-голям процент на спад специалистите прогнозират в Китай – 33%.

Залуская допълва, че съгласно последни прогнози през тази година вносът на преработени домати в ЕС ще се увеличи осезаемо.

През 2017 г. вносът на преработени домати в ЕС се понижи с 24% заради рязкото намаляване на доставките от Китай. Дефицитът на китайска продукция частично бе компенсиран с доставки от Украйна, които през 2017 г. нараснаха със 17%.