Интервенциите за инвестиции (бившите подмерки 4.1 и 4.2) в новия програмен период са напът да се окажат неефективни за сектор "Свиневъдство", смята изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ) Димитър Михайлов.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Изтъкнатата от него причина е заложеният интензитет в разписаните интервенции. Досега имаше възможност за финансиране на до 50% от разходите по мерките за инвестиции. „Определените 30% в новия програмен период са недостатъчни и вероятно стопаните няма да смеят да направят инвестиции”, заяви браншовият представител и обясни защо според него ще е така:

„Опасяваме се, че ресурсът, който е заделен за тези програми, уж насочен към по-дребните и средни ферми, няма да бъде използван. Според мен не е добре преценено, защото малките са наистина много малки. Самата структура на свиневъдството в България е такава. При нас малки и средни ферми са тези с 200 – 500 майки. Реално мисля, че няма да има никакъв интерес от страна на фермерите.”

Димитър Михайлов: Тъй като ще има право на промени по интервенциите, ще се възползваме през 2023 г. да поискаме отново преразглеждане на интензитета на тези програми.

Не само от сектор „Животновъдство” споделят опасенията си относно ефективността на мерките за инвестиции и по-специално новият интензитет. В хода на бистрене на Стратегическия план няколко пъти имаше спорове по темата, като се стигна и до корекции. Растениевъдите също настояваха за по-висок процент.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg