Цената  на хляба неминуемо ще се вдигне, заради липсата на доброкачествена пшеница, но това едва ли ще се случи масово преди края на август, съобщи за ТВ Добруджа председетелят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тодр Няголов. Пшеницата е добра и докато нашите хлебари се ослушват ще бъде изнесена, твърдят пък зърнопроизводители.  

Някои хлебопроизводители вече вдигат цените на насъщния, според собствените си разходи и себестойност. В силистренско самунът от 700 гр. вече надхввърли 80 ст., а във варненско, той се продава за над 90 ст. "Съвсем скоро не се очаква масово повишаване, защото особено големите хлебопроизводители имат достатъчно запаси от брашно и зърно на склад, но поне в края на август няма как да не тръгнат нагоре цените при тези цени на брашното", коментира Няголов.

Той сподели, че пред тази седмица пазарът на брашното е изключително динамичен. Най-продаваният тип 500 в понеделник се търгувало по 510 лв/тон, вчера - 560 лв на хиляда килограма, а днес мелничарите искат по 610 - 615 лв/тон. Хубавото в случая е, че става въпрос за качествено брашно. Хлебарят коментира, че засега има складирано брашно, но то ще му стигне за няколко дни и ако до седмица цените на суровината продължават да растат по същия начин, ще му се наложи и той да коригира цената на хляба. По негови данни, пшеницата в момента масово се продава по 260 - 270 лв/т. без ДДС.

Тодор Няголов е изпратил проби от добруджанска пшеница в 2 лаборатории в Ловеч и София. Резултатите от тях са, че "хлебопекарните им качества са под всякакъв минимум". В тази връзка браншовикът се е преориентирал и е купил зърно от Сливен и Плевен. "В Мизия има най-високо качество на брашното от тазгодишната реколта", са неговите изводи. В момента добруджанските мелници търсели стара пшеница и зърно от други региони, за да постигнат минимално изискуемо качество. Според Тодор Няголов и в трите Североизточни области - Добрич, Варна и Силистра, пшеницата е с ниско качество, защото видимото покълване е 2-3%, но вътре в зародише е 35 - 40%. "Заявявам това най-отговорно, въпреки обратните твърдения на земеделския министър", подчерта хлебопроизводителят. Качествената пшеница тук била едва 1-2%, ожъната преди дъждовете.   

"Повече от 20% от пшеницата е прибрана преди дъждовете", заяви от своя страна пък Стилиян Стоянов - председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в България (АЗБ). Според него покълване има само при някои сортове. "Изключително силни сортове българска пшеница има - нашите институти доказаха, че имаме много стабилна и силна селекция". Проблемът е много по-малък от този през 1997 г. като цяло, смята още Стоянов, опирайки се на информацията от почти приключилата жътва на хлебното зърно. Тогава загубите са били много по-големи.

В момента има много голямо търсене на пшеница на международния пазар. На европейските тържища цената вече надхвърля 200 евро на тон и се покечва всеки ден. На пристанищата се товари изключително много българска пшеница по предварителни договори за чужбина. "Мелничарите държат непрекъснат контакт със зърнопроизводителите с цел да опазят от износа най-качествената пшеница", съобщи още Стоянов. На склад имало малко миналогодишно жито, но не в такива  количества, че да оказва влияние на пазара. Зърнопроизводителят  заяви, че хората от неговия бранш не могат да си позволят да складират и да чакат 2 години, за да продадат продукцията си, защото в момента купуват торове и правят разходи за следващата стопанска година. "Ние теглим кредити да отглеждаме пшеницата една година", каза още той и коментира, че докато нашите хлебопроизводители се ослушват, чужденците ще изкупят зърното ни.