Ако кандидатствате по вече отворения прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и проектното ви предложение е само за земеделска техника, няма да ви е нужно становище от Районна инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

Подмярка 4.1: Какво е допустимо и какво не?

Така беше и по предишните приеми от 2015 г. и 2020 г. Становището на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което земеделското министерство публикува на 28 април 2021 г., потвърждава практиката дотук. 

Съгласно позицията на екоминистерството закупуването на земеделска техника не попада в обхвата на Приложение 1 и Приложение 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), както и не може да бъде определена като инвестиционно предложение по смисъла на ал. 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби на същия закон. Ето защо няма основание за процедури по реда на глава шеста от ЗООС за тези намерения. 

Закупуването на агромашини не може да бъде отнесено и към понятията план, програма или инвестиционно предложение. Поради това те не попадат под разпоредбите на чл. 31, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, респективно на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми и проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.