След като тревата по пасищата изгоря от сушата, добитъкът подкара свежите зелени храсти, които не би трябвало да са из пасищата, че ги правят недопустими за подпомагане. Така коментира настоящата ситуация земеделският производител Пламен Якимов в социалните мрежи.

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

По думите на животновъда от Ловешко има два варианта:

•    Да прибере животните и да приключи с пашата;
•    Да ги пасе из недопустимите храсталаци, а изсъхналите пасища, за да получи субсидията за тях, да коси с опасност от пожар.

„Има нещо объркано в политиката за подпомагане на животновъдството ни. Губим време, пари и техника, за да почистваме пасищата от тия храсти. Правим го според нормотворците и проверяващите чиновници уж да му е по-добре на добитъка, а той, добитъкът, по цял ден е из тия НЕДОПУСТИМИ храсталаци и не ще да излезе на „почистеното“ пасище“, иронично описва Якимов.

Не липсват и коментари на негови колеги под публикуваните клипчета как животни благо похапват все още зелените благини. 

„Добитъкът с поведението си и инстинктите за оцеляване показва какво е правилно да се прави, но тези нормотворци не са отглеждали и не са се занимавали с животни, а налагат правила и с това показват колко не са в час“, категоричен е Тенчо Демирев от Хасковско.

При други стопани е същото. Едни скоро ще вадят балите, защото нямат друг избор. Други са категорични, че „лошите недопустими храсти ще спасят животните“.

„Всичко що е пасище, трябва да е допустим слой. При мен добре, че са копривата, бъзака и храстите, за да спасят животните от глад, но са в недопустим слой. Парадоксите на държавата“, заключава Петър Радев.