Девет препоръчителни стандарта за производство на месни продукти влизат в сила от 1 август, съобщи пред журналисти  в Стражица министърът на Земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде репортер на Фермер.БГ. Документите се подготвят с цел на пазара да се появят месни продукти от истинско месо. Стандартите ще бъдат под логото „Стара планина” и ще регламентират какво представлява кебапче, кюфте, кайма, кренвирш, наденица и т.н.


По мнение на министъра много от производителите ще искат да изпълняват стандартите, тъй като хората предпочитат да купуват истински продукти и ще се насочат най-вече към тях, когато пълнят потребителската си кошница. Както обаче стана при производителите на млечни продукти, така и преработвателите в месния сектор най-вероятно ще си позволят да поставят откровени лъжи на етикетите и да лъжат клиентите си. Поради тази причина проверките ще бъдат увеличени, а санкциите стряскащи. Вече са глобени няколко предприятия, които са излъгали, че произвеждат сирене от краве мляко, а всъщност е било от палмово масло. Фирмите производители ще подлежат на строг контрол, а след финансовата санкция може да се стигне и до затваряне на производството, предупреди агроминистърът.


„Стандартът не е задължителен, но като отидем в една колбасарница, която е декларирала, че работи по стандарта – тоест прави кайма от месо, а се окаже, че е от соя или смелени човки, гледайте какво ще им се случи”, заплаши Найденов.


По неговите думи администрацията е впрегната и сега се изработват още няколко стандарта, които ще са факт след месеци. По отношение на бъдещата Агенция по храните, която трябва да предпази най-вече обикновените потребители тя все още не е готова, но пък работата по нея продължавала. С тази цел в момента се преструктурират много лаборатории и се уточнявали техните функции. Найденов обаче е категоричен, че контролът ще бъде от обора до масата.