За първи път в публичното пространство земеделският министър Иван Иванов обясни със свои думи какво се прави в момента от страна на повереното му ведомство относно коментарите на ЕК по Стратегическия план на страната ни. Това стана по време на заседанието на комисията по земеделие в Народното събрание в сряда.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Иванов обясни защо бележките на Комисията не са публикувани десет дни след изпращането им. 

“На първо време тези коментари не са публични, докато не изпратим своите първи коментари - това не са отговори на бележките. Такава е процедурата. По регламент ние изпращаме коментари до Комисията, първата ни среща е насрочена за 7 юни. След представянето на тези коментари на въпросната среща, имаме три седмици, в който те ще ни отговорят. След това по наша преценка и в резултат на комуникацията с Комисията, бележките могат да станат публични”, посочи Иванов и подчерта, че той лично ще настоява това да стане по-скоро. 

Министърът коментира изказването на депутата Десислава Танева, която преди дни от трибуната на Народното събрание цитира бележки, часто от документа. (Два дни след изявлението си пред народните представители тя обясни в ефира на Дарик радио, че коментарите й са на основата на публикации в медии, без да уточни кои медии). 

Вижте още: Колко ни е срам от "тайното" писмо от ЕК за българското земеделие?

“За мен е изненада това изтичане на информация, защото само определен брой хора, одобрени от министерския съвет, имат достъп до системата, в която са качени бележките и кой от тях ги е изнесъл в публичното пространство за мен е любопитно. 

И ако разберем кой е някой ден, със сигурност ще се разделим с него, защото това е изнасяне на служебна информация. Не им прави чест на тези служители да изнасят такава информация”, каза от своя страна аграрният министър пред депутатите в ресорната комисия.  

По думите му е редно да се спазва регламента, защото всеки неуместен коментар относно това, което касае българския земеделски производител, ще нанесе щети. 

Иван Иванов: Затова и аз лично се въздържам да давам оценки. Няма да пострадам аз или някой от екипа, а ще пострадат българските земеделски производители. 

Министърът обясни, че бележките на ЕК са по различни теми, като каза, че “коментарите са, че имаме зрял, добре изготвен план, който има своя принос, но има въпроси за доизчистване”. 

Иванов посочи още, че може да направи сравнение с други страни членки и че нашите забележки са доста по-добре. 

“Този план е готвен, както се е изразила госпожа Танева от трибуната на Народното събрание, от три правителства. Събрани са идеите на три политически кабинета и всеки е вършил, каквото си иска, но сега няма да влизам в подробности. 

Има формирани екипи и работни групи, в готовност сме да работим по плана”, обобщи Иванов и обясни, че се предвиждат поне три заседания на Тематичната работна група, на които да се обсъждат корекциите по Стратегическия план.