Публикуваме разговорът в студиото на БТВ, в предаването "Тази сутрин " по повод протестите на тютюнопроизводителите със Мирослав Найденов, министър на земеделието и тютюнопроизводители; Корнелия Нинова,депутатът от Коалиция за България; Алиосман Имамов, зам.-председател на ДПС

-
Водещ: Поредни протести на тютюнопроизводители. Ще се разберат ли за субсидиите. Дискусия със засегнатите и тези, които определят правилата? До мен е министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова и Алиосман Имамов, зам.-председател на ДПС. Здравейте. Отскоро в темата протести за тютюнопроизводители и субсидии за тютюнопроизводителите, каквито въпроси имаше много към премиера във вторник, в интерес на истината, и той даде своя отговор на този въпрос, след малко ще го цитираме. А се намеси и темата, за това че тютюнопроизводители, които произвеждат ориенталски тютюн са били облагодетелствани за сметка на тези, които произвеждат едролистен тютюн. И всъщност протестите от преди два дни са точно на това основание. Може ли да обясните на тези хора и на публиката има ли драма в това?

 

Мирослав Найденов: Драма има, тъй като те протестират.

-

Водещ: Тя е за вас драмата, и преди всичко и за тях.

-

Мирослав Найденов: Тя е не само за нас драмата. Драмата е все пак и за депутатите, защото те представляват част от тези хора. Искам да обясня какво направихме всъщност тази година, тъй като максимално разрешената премия е в размер на 116 милиона. Това е максимално разрешената от страна на европейската комисия. Ние разпределихме тази премия върху производството на четирите сортови групи. Разбира се, трябва да отчетем факта, че тази година реколтата е много по-голяма отколкото реколтата за 2008 година. Т.е. премията като цяло ще бъде по-ниска. За да има някаква прозрачност...

-

Водещ: За всеки един.

-

Мирослав Найденов: Да, и за да бъдат разпределени може би най-правилно. Ние първоначално свикахме експертния съвет към фонд „Тютюн”, поканихме и специалисти от института по тютюна в Марково – Пловдивско, за да може да дадат своите данни. След това, тъй като не се стигна до консенсус, поканихме на тези разговори представители на четирите групи, не се стигна до консенсус. Решихме да внесем, което е прецедент...

-

Водещ: Едните казват, че се дават по-сериозно количество субсидии за другите?

-

Мирослав Найденов: Не, вижте, винаги ще има недоволни, но за да бъде най-справедливо, внесохме дебата в комисията по земеделие и гори в Народното събрание, където за мен беше също изненада, единодушно всички депутати гласуваха за тази схема, която всъщност ние днес предлагаме. И разбира се, съгласно тази схема, се предлагат малко повече пари на ориенталския тютюн. Защото се отчете фактът, че първо те се обработват само и единствено на ръка. Второ, те обработват малки площи и не могат да получават субсидии на единица площ.

-

Водещ: Нима тези, които обработват едролистните тютюни имат машини и продукцията не се обработва на ръка?

-

Мирослав Найденов: Част от тях, по-големи са площите. Те могат да получат и субсидии на единица площ и донякъде има и механизация. Но основното, което беше взето предвид е колко трябва да бъде доплатено, за да могат наистина тези хора да оцелеят. Така че ние взехме решение на управителния съвет на фонд „Тютюн”. Онзи ден го гласувахме на Министерски съвет. Има протести от страна на едролистните тютюни. Те обявиха, че ще обжалват решението на Министерски съвет. Разбира се това е тяхно право. Искам само да им кажа, аз и на тях се опитах да обясня, че те ще могат да получават съгласно кампанията за тази година – 2010 година, допълнително средства като земеделски стопани и те се регистрират вече голяма част от тях.

-

Водещ: Ние след малко ще чуем част от протестиращите и ще чуем техните причини да протестират.

-

Мирослав Найденов: И ще кажа, даже ще дам едно сравнение по... господин Юнал Тесим, който е зам.-председател на комисията по земеделие. Самият той каза, че тази година за първи път, вие виждате, че те са опозиция, но все пак го признават, начинът на разпределение е максимално прозрачен и това не е правено дори по времето когато те са имали техни министри.

-

Водещ: Така ли е? Максимално прозрачен ли е начинът на разпределение?

-

Алиосман Имамов: Аз ще започна от вашия въпрос дали има драма. В конкретния случай аз не бих казал, че има драма. Драмата според мен е на друго място. Драмата е в бъдещето на тютюнопроизводството. Драмата е във факта, който спомена и господин министъра, е че тази година премията е значително по-малка от миналата година. Защото миналата година когато имаше достатъчно пари, и не само миналата, и по-миналата, и по-миналата – всички бяха доволни и нямаше подобни конфликти. Ние обаче смятаме наистина, че това разпределение е наистина в резултат на много дълги преговори и на сериозни изследвания по отношение на това кой до каква степен ще понесе кризата. Защото тютюнопроизводителите – и това е драма – ще понесат загуби от производството на тютюн тази година. И с тези премии ние се стремим по някакъв начин да намалим тези загуби. Драма ще бъде, и то голяма, ако тези премии, които бяха определени скоро, някъде докъм средата на месец май не бъдат изплатени. Това също ще бъде драма защото в момента тютюнопроизводителите имат остра нужда от тези средства. Аз се надявам ако е в състояние господин министърът да поеме определени ангажименти. Това ще успокои самата обстановка.

Корнелия Нинова: За мен също това е по-важният въпрос. Защото тези 116 милиона лева, които господин Найденов обеща на тютюнопроизводителите, не са предвидени в бюджета за 2010. Когато приемахме бюджета, такива пари там не са предвидени. По-голяма е опасността изобщо да не се платят тези пари защото той обеща това да се случи до края на март – не стана; до 15 април – не стана. За мен е по-голямо това притеснение. Има ли ги тези пари и ще се платят ли.

-

Водещ: До края на май ще успеете ли да ги платите? Ако ги намерите. И откъде ще ги вземете?

-

Мирослав Найденов: Вижте, прави са депутатите, в рамката на бюджета за 2010 бяха гласувани не 116, а 80 милиона. Но искам да уточня, че това стана преди ние да получим разрешение от Европейската комисия и не можехме да предвидим този максимален таван. Със самия акт на решение на Министерски съвет от онзи ден мисля, че даваме много ясен сигнал към тютюнопроизводителите, че тези средства ще бъдат осигурени и разплатени към тях.

-

Водещ: Добре де, но преди два дни, позволете само да повдигна темата, която беше коментирана и доста писма получихме и в мейла. След репликата на Борисов, който каза: тютюнопроизводството няма бъдеще и това е трябвало да бъде свършено и обяснено на тютюнопроизводителите от Тройната коалиция – от БСП, от ДПС и от НДСВ.

-

Корнелия Нинова: Категорично не сме съгласни с тази теза.

Мирослав Найденов: Вижте, това е дълга тема наистина.

Корнелия Нинова: Не. И аз имам и политически, и социални, и географски аргументи да твърдя, че тютюнопроизводството има бъдеще. Аргументът на господин Борисов, че понеже в Европа се ограничава тютюнопушенето, няма бъдеще тютюнът в България, не е верен. Защото българският тютюн се изнася в Близкия Изток, Северна Африка в страни, които не са членове на Европейския съюз. И има нужда. Има пазари и има търсене. От производство на тютюн и на цигари в България в бюджета влизат над милиард и половина лева. Които са средства, управляващите да ползват за инфраструктура, социални дейности и т.н. Защо когато е необходимо да дадеш 116 милиона подпомагане, да не получиш милиард и половина? Това е икономическата логика. Социалната логика – ако тези хора не се занимават с тютюн, те ще отидат в бюрата по труда като безработни. Т.е. държавата трябва да им осигури обезщетения за безработица. Такива пари няма предвидени в бюджета на НОИ. И демографският проблем – тези райони ще се обезлюдят окончателно ако се приключи с тютюнопроизводството. Държавата има нужда, има и полза от тютюнопроизводството.

-

Водещ: Министърът на земеделието какво мисли по въпроса?

-

Мирослав Найденов: Аз няма да споря. Това, което казва госпожа Нинова, е абсолютно права. Само искам да кажа, че е приета тютюнева реформа през 2004 година, когато България още не е била член на Европейския съюз, съгласно която тютюнева реформа, страните-членки са длъжни да преориентират този сектор, защото 2009 година е последната година, в която тютюнопроизводството може да бъде премирано. В този контекст беше изказването на господин Борисов, че ние не сме били подготвени за този преход и в момента търсим не само алтернатива на заетост. Ясно, че ще има тютюнопроизводство. Ясно, че ориенталският специално тютюн ще се ползва и в момента даже има дефицит за този тютюн, така че каквото се произведе, ще бъде реализирано. Но ние трябва да мислим и за бъдещето на тези райони. Ще дам пример с Гърция. Гърция, която е отчела факта, че трябва да се направи тази тютюнева реформа, е успяла да формира един фонд от около 700 милиона евро, за да може да подпомогне тези райони. Говоря за районите, не само тютюнопроизводителите пряко. Така че това не е направено за съжаление. Не знам защо.
Алиосман Имамов: Вижте, господин министърът трябва да знае, че тютюневата политика на Европейския съюз е разделена на две групи – едната е за старите членки, другата е за новоприсъединилите се членки. И не само по отношение на тютюна, изобщо по отношение на земеделието. Господин министърът трябва да знае, че ние получаваме много ограничени субсидии спрямо старите страни, така че режимът на субсидиране на тютюнопроизводството в Гърция и другите стари страни е по съвсем други схеми. И сравнението е некоректно. Ние да се сравняваме с Румъния и с другите страни, с които влязохме заедно в Европейския съюз.

 

Източник: Агенция "Фокус"