В България се произвеждат основните суровини за производството на бира – хмелът и малцът, който се добива от пивоварния ечемик.
Годишното производство на хмел в света варира между 80 000 и 100 000 тона. В Европейския съюз суровината се отглежда в 14 страни, като най-голям дял имат Германия, Чехия, Полша и Словения, които произвеждат около 50 000 тона годишно.
В Европа хмел се произвежда в близо 2600 стопанства на площ от 26 500 хектара, което е 60% от площта, засадена с хмел в световен мащаб.
В България има само един фермер, който произвежда хмел и през последните три години е отгледал 175 тона от суровината, съобщават от Съюза на пивоварите в България. Хмеловите полета са разположени на 800 дка в район на Велинград. От тях около 500 дка са плододаващи. Стопанинът има и фабрика за производство на хмелов гранулат.
Над 30 000 дка хмелници е имало в страната преди 35 години, но вече са унищожени с изключение на единственото стопанство край Велинград.
През последните 10 години има над 25 научни публикации на български учени от изследвания и експериментални задачи върху малца и хмела.
Ечемикът е основната растителна суровина, от която тръгва пътят на бирата. Той е основното зърно за производството на малц. У нас научно са изпитани пивоварно-технологичните качества на повече от 150 сорта пивоварен ечемик – местни и интродуцирани от Европа. Сортовете, одобрени от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), се използват от българските стопанства, а продукцията им се купува в страната. Заводите за малц у нас за последните три години са произвели над 130 тона малц за пивоварните компании.
Институтът по земеделие в Карнобат и Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево са най-големите селекционни центрове на пивоварни и фуражни ечемици в страната. Портфолиото на двата института е изключително разнообразно. От включените в националната листа сортове 88% са българска селекция и само 12% са европейски. От тях 2/3 са пивоварни ечемици.
0 КОМЕНТАРА