За поредна година земеделските стопани от Добруджа се „опариха“ от рапицата. Февруарските студове унищожиха посеви в три общини – Каварна, Шабла, Генерал Тошево, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Обследват пшеницата в житницата на България

„Това са общините, в които имаше много сериозни проблеми със сушата. Още в края на лятото, началото на есента при първия дъжд в началото на септември започна сеитбата на рапица. Влагата обаче се оказа недостатъчна и рапицата не успя да се вкорени“, уточни производителката. Така последствията от жестоката суша продължават да се усещат и към момента. 

Все още не са уточнени площите, знаем колко ще са площите, които ще се разорат и презасеят с пролетни култури. През есента на 2020 г. в Добричка област бяха заложени около 60 000 дка с маслодайната култура. 

Проблеми има там, където растенията трудно се вкорениха заради сушата, поникнаха трудно, неравномерно и късно. Те измръзнаха при отрицателните температури от -16 градуса, които паднаха преди десетина дни в Добричко.

„Това не е нещо нетипично за Добруджа, тъй като тук трудно се гледа рапица. Това няма да е първата година, в която ще я развалим“, допълни още Жекова. Проблеми с културата имаше още през 2017/2018 г. Почти всяка година след това рапицата страда или от сушата, която продължава цяло лято, есен и зима, или от типичните „пролетни“ добруджански студове, които нанасят поражения и на пшеницата. Пример за това е 2020 г., когато мартенските студове допълнително увредиха и без това изсъхналата и пожълтяла пшеница. 

Според синоптиците в Добруджа предстоят няколко дни с много ниски температури до -10 градуса. „Това е притеснително, но добрата новина е, че няма да има големи температурни амплитуди, тъй като и през деня е студено. Пшеницата не е тръгнала да се развива, няма да се подлъже и да тръгне вегетацията и няма да има поражения“, уточни още Радостина Жекова. При едни добре развити пшеници падането на температурите би било проблемно. 

Предстоящите студове няма да се отразят и на оцелелите посеви от рапица. „При вкоренените и презимували растения няма да има проблеми. Да, загубихме голяма част от листната маса, но не е притеснително. Тя ще се възстанови“, смята стопанката. 

Когато се „отвори“ времето, ще започне подхранването на пшеницата, категорични са земеделските производители от региона. През есента на миналата година заради сушата много от тях не направиха подхранване на посевите и затова бързаха да влязат в началото на март, когато имаше топло време до 16-17 градуса и подходящи условия.