Ниската изкупна цена на меда от порядъка на 3,60 до 4,00 лв. за килограм стана причина Сдружение „Пчела Добрич 1946” да организира колективни продажби на мед. Рядко прекупвачите дават до 4,20 лв./кг, а това е обидно ниско, коментира за Фермер.БГ председателят на пчеларската организация Добрин Добрев. 
 
 
„Ние сме първата браншова структура, която излиза единно на пазара и може да си отстоява цената. Изградили сме склад, в който се събира продукцията. Продажбите започнаха още от миналата седмица и смея да твърдя, че като цена взехме максимума от това, което позволява пазарът в момента”, коментира Добрев и добави:
 
„Целта ни е пчеларите да получават достойно възнаграждение за положения труд и грижи за пчелите”. 
 
 
Сдружение „Пчела Добрич 1946” обединява 200 стопани с 16 000 пчелни семейства. По инициатива на добричката организация и на председателя й Добрин Добрев още от миналата година започна обединяване на всички пчелари от региона в Областен пчеларски съюз. От септември новата структура вече е факт. 
 
В нея се включват и останалите добруджански общини като Крушари, Каварна, Шабла, Тервел, в момента текат разговори с Генерал Тошево. Пчеларският съюз обхваща 20 000 кошера пчели с обща продукция от 400 до 600 тона мед. 
„Нарастването на членовете на браншовата организация и подмладяването й говори, че ние работим активно и вървим в правилната посока. Най-голямата полза, в която лично се убедиха добруджанци, е организираната продажба на мед”, обобщи още Добрин Добрев. 
 
Областният пчеларски съюз се оказва първата браншова структура, която е на път да финализира преговорите за директен износ на пчелен мед от Добруджа с фирма от чужбина. Договорено е количество от 20 тона, в момента се уточняват детайли като вземане на проби – по 50 кг от всеки вид мед и транспортирането им. 
 
 
Освен това са подготвени  анализи на произведената продукция, уточни с гордост Добрин Добрев. 
 
По-ниски са добивите от мед през настоящата стопанска година в Добричка област. Ако през 2017 г. пчеларите са извадили средно по 25 кг от кошер, то сега от едно пчелно семейство са добити до 15 кг мед. Причините за по-слабите резултати се коренят основно в дъждовните  пролет и лято. Тримесечните дъждове са попречили на пчелната паша и са понижили добивите.