"Състоянието и проблемите на пчеларството в у нас" е горещата тема на видеото от семинара на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Също така ще разберете какви са заблудите при опазването на пчелите от болести и неприятели 

Над 1500 станаха осиновителите на кошери у нас

В първата част на видеолекцията експертът Димо Димов говори за предимствата и ползите от сдружаване на пчеларите, прилагане на защитени наименования за произход и използване на къси вериги на доставка на храни. Късите вериги на доставки за регионално представяне на продукцията набират популярност, отчита експертът и според него те ще заместят пазарите от миналото, такива, каквито ги помним.

Днес се нуждаем от двустепенна пчеларска схема, съставена от: Национален координационен пчеларски съвет, пчеларски организации в общините, тясно свързани с територията и общинските стратегии и пчеларски организации на друг професионален признак – майкопроизводство, биопчеларство, пчеларски задруги, биодинамично, градско, апитерапевтично и др.“, категоричен е Димов

Във втората част на семинара научно и подробно се представя биологията на Varroa от д-р Ивелин Маринов. Той представя презентацията си „Опазване на пчелните семейства от болести и неприятели”, която съдържа информация за:  диагностика, профилактика и лечение на заболяването вароатоза - заблуди, пропуски и здравно състояние на пчелните семейства; наблюдение (мониторинг) на здравния статус на семействата.

Във видеото е включена и дискусионната част от семинара, от която можете да разберете отговорите на въпроси, които вълнуват пчеларите.