Компостните чайове са добре познати на всеки, който се занимава с регенеративно земеделие. Те се радват на широко приложение в англосаксонските страни, докато в Германия им се носи лоша слава. Известни още като компостни екстракти, компостните чайове могат да бъдат различни разтвори и суспензии, приготвени от разнообразни органични продукти, пише специализираното земеделско издание Agrarheute. 

Александър Сотиров: Полетата сами показват от какво имат нужда

Какво съдържа компостният чай? 

Компостният чай съдържа предимно вода. В него се добавя компост, оборски тор или сено. Освен това може да съдържа хранително вещество като меласа, каменно брашно, биовъглен или хуминови вещества. Някои земеделци добавят и стартерни култури. 

В процеса на приготвяне чаят се загрява до температура 25 градуса. Така се създават оптимални условия за размножаване на аеробните микроби. През няколко дни сместа се разбърква, като допълнително може да я аерирате с помпа. С прясно получената смес се обогатява почвата на полето. 

Трябва да се отбележи, че компостният чай не е тор. С него се възвръщат жизнените качества на почвата и растенията. Твърди се, че той има 500 пъти по-висока концентрация на микроби от компоста. Благотворното му въздействие се обяснява с наличието на пребиотик. Той обогатява почвата с микроорганизми, които повишават способността на растенията да фотосинтезират. Като резултат се понижава и податливостта на стрес, насърчава се натрупването на хумус и се потискат болестите. 

Противоречивите мнения за компостния чай идват от факта, че категорично научно изследване по темата няма. Практикуващите го смятат, че благоприятен ефект има. Линда Чалкър-Скот, професор по градинарство във Вашингтонския държавен университет, цитира няколко причини за това. Според нея свойствата на компостните чайове са несравними, тъй като домашно приготвените се произвеждат по различен начин, т.е. имат различен състав. От друга страна, за разлика от компоста, течният чай от компост съдържа по-малко въглеродни съединения. Те служат за храна на почвения живот. 

Някои изследвания показват, че компостираните чайове могат да съдържат нежелани микроби, като бактерии E.coli и салмонела. Ако тези видове се открият, чаят не трябва да се прилага върху култури, които са предназначени директно за консумация от човека.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бродовин - екофермата, в която крал Чарз III ще прави кралско сирене

Фермер: Не се чувстваме подготвени как и какво да очертаваме

Въглеродно земеделие - какво предстои?