Една ферма за охлюви се изплаща за 2-3 години, ако се работи само за износ. Това сочи опитът на производителя на охлюви от Украйна – Андрей Свирский, пише AgroPortal.

Печалбата от охлюви идва със скоростта на охлюва

Своите първоначални инвестиции в производството той оценява на ниво 3 хил. евро. С толкова пари той успява да стартира на 2 декара земя. Неговата ферма не е насочена към производство за износ. Целта й е да популяризира продукта на украинския пазар.

Ние избрахме ниша, в която не се занимава основната маса от фермери, отглеждащи охлюви. Произвеждаме мариновани в зехтин охлюви и хайвер. Сътрудничим си с преработвателен завод и разработваме нови рецептури, разказва Свирский.

Изпълнителният директор на „Украинската асоциация на производителите на охлюви“ Иванка Бейдел допълва, че за износ е необходимо да се произвеждат значителни количества.

Минимум трябва да се организира производство на 40 декара земя. Така за сезон ще се произвеждат 10 т охлюви и ще има достатъчно продукция за износ, казва тя.

Понастоящем в Украйна има 500 фермери, които работят активно в новата ниша. От тях над 120 са членове на Асоциацията.

У нас производството на охлюви от години е привлякло вниманието на предприемчиви фермери. Според производителя Пенчо Петков, ако човек иска да угоява и да отглежда охлюви на открито, той трябва да има поне 100 нощи в годината с температурен цикъл от над 16 градуса, за да могат охлювите наистина да се изхранят и да пораснат.