Когато голямата градушка в Пловдивско през август помля хиляди декари със земеделска продукция, служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков поиска от парламента 15 млн. лв. за да бъдат обезщетени стопаните. По-късно се оказа, че необходимите пари ще са в размер на 3 млн. лв. Това бяха наличните останали средства след изчерпването на с плащането на различни помощи по de minimis още в началото на годината от предходното ръководство на министерството.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

В разговор с проф. Бозуков го попитахме - какво ще се прави с парите, които бяха представени на аграрното министерство чрез актуализацията на бюджета. 

“Тези пари могат да се върнат в националния бюджет. Ние отправихме искане към министерството на финансите да ги изпрати в Държавен фонд “Земеделие”, за да могат да се използват за купуване на противоградни ракети. Причината за това е, че през миналата година са дадени близо 10 млн. лв. за ракети, а никоя година не се планира от предходната какви пари ще се заделят за ракети”, обясни професорът. 

Той отбеляза, че всяка година се прави междуведомствена група по бедствия и аварии и тя на няколко пъти се събира, взима решения за отпускане на порции на средства за ракети, за да може да се извършва противоградната дейност. 
“Тези пари така или иначе са дадени за опазване от тази стихия, така че е редно да бъдат купени ракети с тях”, обясни служебният министър.

Реално обаче, този въпрос ще се решава от новия министър на финансите и не е ясно дали все пак парите ще отидат за ракети. 

По информация на аграрното министерство след унищожителната градушка в Пловдивско бяха подадени 160 заявления за  2 442 ха с пропаднали площи, поражения бяха нанесени върху 1 738 ха оризища, 521 ха със зеленчуци, включително дини, пъпеши и ягоди, трайни насаждения - 92 ха и 91 ха с други култури, между които тютюн и слънчоглед.

Върху 407 ха са отчетени 100% щети, като от тях 154 ха са заети с пипер и 80 ха с домати. При 1 725 ха щетите са под 100%. 

От трибуната в Парламента служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков обяви седмица след погрома в Пловдивско, че заради изчерпването на de minimis бюджета, има недостиг на средства и с останалите налични 2-3 млн. лв. няма да може да се покрият щетите. Тогава Бозуков поиска от парламента 15 млн. лв.   

На 11 септември 46-ото Народно събрание прие актуализация на бюджета на аграрното министерство като част от парите - 15 млн. лв. бяха именно за подпомагане за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития.