Наш приоритет е съхранението на животни от местни породи, които са част от българското биоразнообразие. Това каза заместник-министърът на земеделието Крум Неделков на официалното откриване на Църногорския събор през изминалия уикенд.

Не изпускайте сроковете през юли

В подножието на Гигинския манастир можеха да се видят уникални породи като Българско кафяво говедо, Каракачански кон, Български тежковоз, Западностаропланинска овца, Медночервена шуменска овца, Елинпелинска овца, Родопски цигай, както и от комерсиалните породи Абердийн Ангус и Черношарено говедо.

Няколко дни по-рано, на 30 юни, Крум Неделков се срещна и с представители на Българския ветеринарен съюз (БВС). Дискусията беше провокирана от писмото до министъра на земеделието във връзка с позицията на съсловната организация, че отговорностите по идентификацията на животните не са на ветеринарните лекари, а на собствениците на животни.

Сред ключовите теми за разрешаване са: 

•    изработване и приемане на новата Национална програма за профилактика, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите;
•    подготвяне на нотификация до ЕК за финансирането на изпълнението на мерките по тази програма за следващия програмен период;
•    плащанията за извършените имунопрофилактични мероприятия по Програмата за периода между 1 януари и 31 май 2021 г.;
•    саморегулация на ветеринарномедицинската професия в България;
•    подготвяне на проект на нов Закон за ветеринарномедицинската дейност;
•    оптимизиране на работата с информационната система „ВетИс”.