Как да си изберем бик за осеменяване в стадото? С какъв екстериор и морфология? Съвети за това дава д-р Светослав Карамфилов от Аграрен университет – Пловдив в интервю за Националната  асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС).

Три месеца по-късно: Животни продължават да са на самотек

Експертът развива темата като разглежда един от биците, включени в случния план на Асоциацията – Hubraum, и прави екстериорен профил, давайки обща информация, отнасяща се до развъдната му стойност на базата на този профил. 

Защо е необходима оценка и на първа и на трета лактация?

 “Защото се счита, че говедата достигат пълна зрялост на организма на 5 години, т.е. на трета лактация. Всички записи и замервания, които стандартно се правят в направленията продуктивност, екстериор, възпроизводство, оползотворяване на фуражите и здравословно състояние за максимална достоверност, се осъществяват на първа и трета лактация”, обаснява д-р Карамфилов.

Кога да се пристъпи към първото осеменяване?

Трябва да се обърне внимание на комплексното развитие и растежа на младите животни преди да бъдат заплодени. 

"Често фермерите залагат само на натрупване на маса и не взимат предвид другите също така важни показатели. Мислят си, че достигането на над 350 кг жива маса означава достигане на полова зрялост, но това не е така. Растежът и развитието трябва да вървят ръка за ръка и да се оценяват комплексно. В различните страни за порода Симентал има възприети различни стандарти за първо заплождане. За България оптимално е възраст от 16 -18 месеца", обяснява докторът.

Да започнем с екстериора

Биците трябва да имат характерната за породата си глава. Експертът показва типичните за това белези при Hubraum - бяла глава и розови мукози – лигавици на носно огледало, на очи, на вулва и копита. Прието е по главата да има и петна и не е признак за нечистопородност. Hubraum има добре свързани равни челюсти, които оформят широк нос.

Това е признак за добре развита дихателна система. Много е важно горната и долната челюст да са симетрично разположени, както е в случая. Това означава, че има добра дъвкателна способност. Виждат се добре оформени дъвкателни мускули в горната част на главата. Hubraum може добре да обработва груби фуражи и е предал това качество и на дъщерята, която виждаме на снимката.

Типът на главата е много важен за всяка порода. Симентал е широкочела порода, пояснява д-р Карамфилов и подчертава: „Избирайте бици с бича глава!“

Шията пък съставлява около 30% от дължината на цялото тяло. При млечните породи кожата е нежна, еластична и по шията понякога се образуват нежни гънки. Този бик също има такива нежни гънки, които са признак за потенциал в млечно направление.

“Характерно е за Симентала, тъй като предгръдника (гръдната кост в долната част на гръдния кош) е леко по-изнесен напред, да се спуска една кожна гънка от края на главата надолу към гръдната кост. Нарича се кожен гердан. Характерно е за мъжките разплодници от порода Симентал, виждаме го и при Hubraum. Наличен ли е този изразен кожен гердан това е признак за породност, акцентира експертът.

По изискване, както е и за Симентала, гръдният кош трябва да бъде широк, дълбок и дълъг, за да може в него да се помести голямо сърце, което да помпа много кръв за производството на много мляко. 

“За да се ориентирате, когато избирате животно от млечно продуктивен тип – бик или крава, трябва, когато го погледнете отстрани, да видите, че има крушовидна форма. Задната част на тялото да е по-широка и дълбока, а напред животното да се стеснява. Достатъчната дълбочина на гръдния кош може да се прецени като се погледне долу гръдната кост, която трябва да пада под лакътната кост на предния крайник”, обяснява д-р Карамфилов.

Целият анализ на екстериора и още съвети можете да прочетете тук.