След дългата си зимна ваканция депутатите приеха на първо четене промените в закона за генно-модифицираните организми. С 89 гласа „за”; 36 гласа „против” и 1 „въздържал се” народите ни избраници взеха решението, въпреки протестите, опасенията и недоволството на много български граждани.

В деня на гласуването пред Парламента се проведе и протест на стотици родители, фермери, природозащитници, НПО, които категорично се обявиха против либерализиране на закона.

Либерализирането на закона ще се отрази катастрофално на биопроизводството в страната коментира Веселина Ралчева, председател на Асоциацията на биопроизводителите.

Обезпокоени пчелари също се включиха в протеста. Навлизането на гмо продуктите в страната ни ще рефлектира върху опрашителската дейност на пчелите, предупредиха те. Освен това:

Трима представители на гражданите, фермерите и природозащитниците бяха приети в Народното събрание.

Никой от нас не желае да се създадат условия, при които без ограничения да стане възможно нерегулираното разпространение на ГМО в България, заяви пред журналисти Евдокия Манева, заместник-министър по околната среда и водите.

Въпреки притесненията и аргументите на протестиращите, в крайна сметка законът за ГМО мина първо четене в Народното събрание. Това, което остава да се надяваме и отстояваме пред управляващите като български граждани, е те да удържат на обещанието си – а именно – до следващото гледане на Закона за ГМО, заедно гражданското общество, да се обсъди и подготви един рестриктивен закон по отношение на генно-модифицираните организми.

Гледайте репортаж с всички мнения по темата ГМО



© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!