В сравнение с другите култури царевицата е доста взискателна към цинка и съответно най-силно от основните полеви култури страда от дефицита на този микроелемент. Учени от агрономическия факултет на американския университет Пардю обясняват част от факторите, които водят до дефицит на цинк, пише propozitsiya.com.

Торене с оборски тор - кога, какво и как?


В допълнение към ниското ниво на цинка в почвата, дефицитът на микроелемента може да се дължи на:

- хладно, влажно и облачно време в ранния вегетационен период;
- високо ниво на pH на почвата;
- песъчлива почва с ниско съдържание на органични вещества;
- богата на органика почва;
- високо ниво на фосфора в почвата.

В началото на сезона дефицитът на цинк вследствие на хладно и влажно време често има временен характер. Когато температурата на въздуха се повишава и почвата изсъхва, растението е способно да извлече достатъчно цинк от почвата. Този тип дефицит надали ще доведе до загуба на реколта.

Значителни загуби на реколта може да се очакват при почви, в които концентрацията на цинк е ниска за високото pH и това може да провокира дефицит, който да се запази в рамките на целия вегетационен период.

Съдържанието на цинк намалява 100 пъти при повишаване на нивото на pH с една единица. Като правило дефицитна цинк се проявява, когато нивото на pH на почвата е повече от 7. Участъци от ерозирала почва също може да страдат от липса на цинк, тъй като ерозията се характеризира с високо съдържание на калциев карбонат в долните слоеве на почвата, където се наблюдава ниско съдържание на цинк.

Общото съдържание на цинк може да бъде ниско в песъчливи и богати на органика почви, а заедно с високо ниво на pH това може да доведе до сериозен дефицит на микроелемента.

Високото съдържание на фосфор в почвата или високите норми на внасяне на фосфорни торове може да доведат до дефицит на цинк в почвата. Ако в тъканите съотношението на фосфор/цинк превишава 100:1, може да е налице дефицит на цинк.

Фосфорът влошава обмяната на цинк в растенията, провокирайки дефицит.

Смята се, че високото ниво на фосфор, което възниква при внасяне на оборска тор, не води до дефицит на цинк, тъй като по този начин се внасят и големи количества цинк.