Британски стартъп се стреми да построи над 40 вертикални ферми в срок до няколко години. Целта е да се намали зависимостта на Великобритания от вноса на зеленчуци от ЕС, пише farminguk.com.

Ще влезе ли аквапониката в новата ОСП?

В момента базираната в Единбург компания Shockingly Fresh превръща пет площадки във високотехнологични ферми, които са едновременно нескъпи и екологично чисти.

В перспектива стартъпът планира да построи из цяла Великобритания десетки вертикални ферми, способни да произвеждат 5 пъти повече листни зеленчуци, сравнено с традиционния начин на производство. Крайната цел е да се намали зависимостта на страната от скъпоструващия внос от ЕС.

В усъвършенствани оранжерии се използват специални аквапонични кули за циклично отглеждане на реколти от листни култури, такива като салати и подправки. Поради факта, че средата е затворена, се използват много малко пестициди.

По-рано Bloomberg съобщи, че световният пазар на вертикално земеделие ще расте с 12% на година и до 2025 г. ще възлиза на 16 млрд. долара.

Компанията Shockingly Fresh се е договорила с доставчик на технология за вертикално земеделие и специалисти в областта, за да реализира амбициозните си планове.

Нашият първи рунд на финансиране ще позволи да се изградят над 40 участъка. Заинтересовани сме да преговаряме с фермери от цялата страна. В близките години пазарът на аквапоника значително ще се разшири, поради това има възможности за развитие за много играчи на пазара, казва Гарт Брайънс, директор на компанията.

С нашата система можем значително да удължим сезона на производство и да компенсираме потребността от скъп внос в началото и края на сезона, допълва той.