В рамките на пет дни изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде две заповеди за обявяване на вторично възникнали огнища на Африканска чума по свинете (АЧС). 

Свиневъди предпочитат стопанства за угояване на прасета

Първата заповед е от 9 септември, с която се отчитат 6 заразени животни в държавни ловни (ДЛС) и горски стопанства (ДГС) в 4 области на страната. Най-много – три, са прасетата с вируса в ДГС Елена, Великотърновско.

С по едно чумаво прасе в статистиката се включват ДЛС Несебър, Бургаско, ДГС Пловдив, Пловдивско, и ДГС Тетевен, Ловешко.

Дни по-късно, на 14 септември, са обявени още 4 случая на АЧС в други две области на страната. Три заразени животни са открити в ДГС Елхово, Ямболско, и ДГС Варна, Варненско.

Междувременно Германия също не успя да се спаси, като на 10 септември болестта е доказана при мъртва дива свиня в провинция Бранденбург. Въпреки изключително строгите мерки, изграждането на огради по границата с Полша, масовата информационна кампания и строгия контрол върху свинефермите, вирусът все пак проби железните мерки.

В резултат на това Южна Корея и Китай мигновено наложиха забрана за внос на немско свинско месо. Това е огромен удар за икономиката на европейската страна, при положение че Китай е най-големият консуматор на свинско месо от Германия.