Втори проби от всички ферми в Болярово бяха взети срещу чумата, с изключение на фермата на Христо Христов, където представители са Ана Петрова и Тодор Христов. Това каза областният управител на Ямбол Димитър Иванов за Фокус.
 
 
По думите му причината е в неизпълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.
 
"Лекарите от БАБХ са възпрепятствани да си свършат работата по закона, по отношение на прегледите и вземането на втори проби", обясни Иванов. 
 
На въпрос дали е обсъждано какви мерки ще се вземат, ако те не се съгласят на втора проба, Димитър Иванов отговори: „Ние сме правова държава, имаме закони. Хората дори държаха вторите проби да се вземат първо от тях, за да излязат първо техните резултати. Разбираемо е покрай шума, който се вдига около въпросната ферма", коментира Димитър Иванов.
 
Той уточни, че не е ясно кога резултите ще бъдат готови.
 
„Това могат да кажат най-добре от централната лаборатория. Вземането на втори проби от животните започна от понеделник. Не мога да кажа точно от колко животни са взети проби", допълни още той, като уточни, че вземането на проби от община Елхово е започнало в понеделник, а вчера и в пограничните села.
 
Вчера, 31 юли, семейната овцеферма на Ана и Тодор Петрови беше посетена отново от екип от ветеринари, които искаха вземат повторни кръвни проби от животните за изследване за чума.
 
От две седмици стопаните отказват да допуснат ветеринарите до животните заради недоверие към предоставяните им документи. В един от тях са били описани 14 кози, а семейството никога не е отглеждало такива животни.