341 литра контрабандни препарати за растителна защита откриха митничарите на пункта Капитан Андреево, съобщиха от Агенция „Митници“.
 
 
При два от случаите контрабандните препарати за растителна защита са открити при проверки на български и турски товарни автомобили, съответно на 9 юли и 17 юли 2018 година. Шофьорите са представили  редовни документи за превозваната стока. Митничарите селектирали превозните средства за проверка с рентген и скритите стоки лъснали. 
 
След това била направена и физическа проверка в българския камион. В кабината  и в страничен долап за инструменти са открити необявени 100 еднолитрови бутилки препарати за растителна защита от 5 различни марки. В турския камион,  в товарното помещение, сред декларираната стока, са открити и 200 еднолитрови бутилки с хербицид. 
 
При друг случай, на 6 юли, при проверка на лек автомобил с българска регистрация, митническите служители открили на мястото на резервната гума, укрити 41 еднолитрови бутилки с препарати за растителна защита без документи.
Контрабандните препарати са конфискувани и са предадени с протокол на служител от БАБХ. На нарушителите са съставени актове  по Закона за митниците.
 
За първите шест месеца на 2018 година митническите служители на Капитан Андреево са задържали близо 600 литра и 226 кг забранени за внос препарати за растителна защита, допълват от агенцията.