Загубите на реколта, предизвикани от горещите вълни и сушата в Европа, са се  утроили през последните петдесет години. Това са изводите от проучване, което подчертава уязвимостта на хранителните системи от изменението на климата. Това се казва в изследване, публикувано в списанието Environmental Research Letters и цитирано от euractiv.bg. 

Сеитбата започна - работи се ден и нощ

Данните проследяват селскостопанската продукция в 28 европейски страни – сегашния Европейски съюз и Обединеното кралство – от 1961 до 2018 г.
Учените сравняват информацията за екстремни метеорологични събития – суши, горещи вълни, наводнения и студ. Те намериха доказателства, които предполагат, че “климатичните промени са довели до увеличаване на загубите на реколта“.

Екстремните метеорологични събития значително са зачестили през 50-годишния период. Тежестта на въздействието на топлинните вълни и сушата върху растениевъдството се е утроила, а загубите са от 2,2% между 1964 и 1990 г. до 7,3% от 1991 до 2015 г. Проучването установява, че засушаванията, които са все по-чести “стават непропорционално по-тежки“.

Добивите от европейските култури са се увеличили през периода, с почти 150% между 1964-1990 и 1991-2015, каза ръководителят на изследването Тереза Брас от института в Лисабон.

Тя подчерта, че загубите, свързани с екстремното време, са различни в зависимост от реколтата.
“Зърнените култури, които са основен продукт и заемат близо 65% от обработваната площ в ЕС, са най-силно засегнатите култури“, каза Брас.
Учените отчитат все по-големи загуби от реколтите на зърно, свързани със суши и топлинни вълни. Според тях  това може да се обясни с по-широкото напояване на други култури като зеленчуци, лозя и плодове.

Очаква се да зачестят крайните метеорологични условия, включително горещи вълни и суши, а проучването предупреждава за “пулсиращи ефекти“ от въздействието върху глобалната хранителна система и върху цените на храните Европа.

Проучването показва също, че горещите вълни и сушата през 2018 г. в Европа са причинили спад в производството на зърно с 8% в сравнение със средното за предходните пет години, “което е довело до недостиг на фураж за добитъка и е предизвикало рязко увеличение на цените на суровините“.
След споразумението за климата от Париж от 2015 г. светът преживява петте си най-горещи регистрирани години.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие предупреди, че производството на храни е “изключително чувствително“ към изменението на климата.
По-рано този месец проучване, публикувано в списанието Nature Geoscience, установи, че последните летни суши в Европа са най-тежките в региона, наблюдавани от 2110 години, и отбелязва внезапно засилване от 2015 г. насам.

През 2019 г. доклад в Nature Climate Change предупреждава, че промените в климата рязко повишават риска от топлинни вълни в региони, в които се произвеждат до една четвърт от храните в света – западните щати на САЩ, Западна Европа, Западна Русия и Украйна.