Телета Вагу отлично се адаптират към условията на живот в Драма, Гърция. От тях местните фермери ще произвеждат месо на цена 300 евро/кг, информира гръцкият сайт Ypaithros.  

Скъпото говеждо месо Вагу вече може да се купи от вендинг машина

Първото стадо от специалната порода пристига в южната ни съседка през септември 2021 г. То се състои от 25 майки и 15 мъжки на възраст от 6 до 10 месеца. Инвестицията е на бизнесмена Арис Амарантидис и негови сътрудници.

Преведено от японски език „вагу“ означава „японска крава“. За познавачите тази дума се свързва с висококачествено говеждо месо, на което може да се насладят малцина поради високата му цена – 300 евро за кг.

Животните са транспортирани в Гърция от Германия.

Изчакахме температурите на паднат и да получим разрешение за транспортиране, защото климатът в Гърция е по-топъл и имаше риск от топлинен удар, споделя Амарантидис, допълвайки, че предпазните мерки са били съобразени не само с младите животни, но и с бременните говеда.

През ноември са били първите раждания и е факт първото теле Вагу, родено в Гърция. Кръстено е Елефтерия на ветеринарния лекар, който го е изродил.

Част от новородените ще бъдат заклани през февруати тази година.

За да постигне съвършенството на месото Вагу, Амарантидис храни животните по специален диетичен план. Неговият бизнес ход ще даде възможност на много ресторанти и модерни магазини за деликатеси да си набавят уникалното говеждо месо, но този път произведено на родна земя.

Вагу са чувствителни животни и за момента се адаптират добре към гръцкия климат.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Крави Джерсей съжителстват с Българска мурра в Розовата долина

Пътят от Симентал през Абърдийн и Хайланд до Вагу

Защо Вагу е най-скъпото говеждо месо?