Европейската комисия отчете във вторник, 17 септември, в Страсбург усилията си за предотвратяване на климатичните промени. Евродепутатите поискаха от Брюксел изпълнение на обещанието да се осигури до 2050 г. парниковата неутралност на Европа. Т.е. да бъдат намалени емисиите въглероден газ до нивото им на поглъщане, пише изданието IDK.ru. 

Времето и реколтата стават все по-непредсказуеми

От дълго време фермерите биват предупреждавани за тежките последствия от климатичните условия за стопанствата и пасищата. Европейската агенция за околна среда прогнозира рязко понижаване на реколтата и дори отказ от отглеждането на някои култури. По оценки производството на пшеница и царевица в Южна Европа ще намалее наполовина до 2050 г. 

Председателят на Коджека Томас Магнусон предлага няколко варианта за предотвратяване на катастрофата: 

Важно е да се използват по-малко нефтени продукти и повече техника с чисти двигатели, да се повиши ефективността на машините, съветва Томас Магнусон, добавяйки, че е важно да се обнови аграрната технология. 

Отраслите ще се наложи да се адаптират към промените на климатичните условия. На север те може да станат дори по-благоприятни. Неправителствени организации призовават фермерите да диверсифицират своето производство, а ЕС – да се промени общата селскостопанска политика. 

Тази политика до този момент караше фермерите да стават все по-големи и индустриализирани, казва Марко Контиеро от Greenpeace Europe.

Като резултат има все повече монокултурни полета, допълва той. 

И когато тази култура пострада от суша или друг климатичен шок, цялата фермерска система излиза от строя, казва още Контиеро. 

Земеделието в ЕС генерира 10% от емисиите въглероден газ. Да се съкратят е възможно, но за постигането на неутралност е необходимо той да се фиксира и превръща в кислород. Това може да се осъществи с помощта на същите растения, казва представителят на Greenpeace Europe.