Много биопроизводители все още не са получили плащанията си по мярка 10 “Агроекология и климат", направление "Контрол на почвената ерозия”. Както Агри.БГ пръв писа, една от причината за спрените плащания е заради издадени оценки за трайните насаждения. Оказва се, че входираните оценки не могат да бъдат приети, тъй като оценителят, който ги е издал, не е включен в Камарата на оценителите поради неплатен членски внос.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Ощетените производители по мярка 10 са от близо 6 области на страната. Вероятно ще има и такива по мярка 11 “Биологично земеделие”. Засегнати са фермери, отглеждащи маслодайна роза, орехи, лешници, лавандула, сливи, вишни, бадеми, череши, ечемик, шипка, арония, ябълки, научи Агри.БГ.

Все още няма яснота от официалните институции какво трябва да направят земеделските производители в този случай, въпреки нашите запитвания.

Именно затова потърсихме мнението на експертите. Диана Петкова е юрисконсулт на Сдружение на българските производители на биопродукти. Ето какво посъветва тя читателите на Агри.БГ.

“Това е наистина голям проблем. Още от самото начало нямаше яснота. Хората се лутаха и нямаше кой да им отговори по места, служителите на ДФЗ не бяха инструктирани. Ние също се опитвахме да получим информация, правихме официални запитвания, никой не ни отговори. В крайна сметка хората инвестираха не малко пари за оценки и сега стигаме до тук - при вече подадени заявления имаме уведомителни писма за отказ или за неприемане по вина на експертиза, която се счита за ненадеждна”, обясни Петкова.

Запознати коментират, че няма нормативен документ, в който да е записано, че оценките задължително трябва да се правят от оценители, които имат документ от Камарата на независимите оценители.

“За съжаление в момента фермерите, които нямат получени уведомителни писма за спрени плащания, нямат срещу какво да се защитят. Те разбират, че са отрязани от помощта след като не получават субсидията си. Оттам започват да предполагат или някой от ДФЗ по телефона им обяснява, че парите са спрени заради оценките. Истинските мотиви обаче ще са ясни след като излязат уведомителните писма, които за съжаление се получават година и половина - две по-късно след процесната кампания”, каза още експертът.

Диана Петкова е категорична, че земеделците няма как да бъдат сигурни каква е причината за спрените плащания, докато не се види индивидуалния административен акт за конкретния производител.

Относно производителите, които са сигурни, че субсидиите им са спрени заради конкретните оценки при трайните насаждения и са получили уведомително писмо с точните мотиви затова, Петкова съветва:

В този случайно категорично трябва да ги обжалват, защото няма такъв нормативен акт, няма годно правно основание. Първо то не беше прието по реда, както е Закона за нормативните актове. Подобен документ не е минал и през обществено обсъждане, нито е обнародван в Държавен вестник. Просто наложиха на хората някакви правила, които се промениха в движение. При подобни казуси трябва да се иска провъзгласяване за нищожност на такъв отказ. Наистина това не е законосъобразно!”, заключи Диана Петкова.