Животновъдите добре знаят, че половата зрялост при различните породи говеда настъпва на различна възраст.
 
 
С развитието на сектора много стопани се ориентираха към по-скорозрели породи, които им осигуряват по-ранно начало на добива на мляко и по-бърз прираст на стадото. Често тези породи са и по-продуктивни в млеконадоя.
 
Действащата ветеринарна компютърна система обаче отказва да регистрира новородено теле, когато майката е юница на възраст под 24 месеца. Така новороденото не може да получи задължителната ушна марка, а също и легално наблюдение от ветеринарен лекар, сигнализира govedovad.com. 
 
Снимка: pixabay.com
 
Фермер.БГ се обърна към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с въпроса дали ветеринарните власти са запознати с проблема и по какъв начин той може да бъде решен.
 
„Минималната възраст на раждане на животните, която е заложена в информационната системата на БАБХ – ВетИС, е съгласувана с дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Държавен фонд „Земеделие“ и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. За животни от вид „говедо“ тя е: минимална полова възраст – 22 месеца (660 дни) и минимална стопанска възраст – 24 месеца (720 дни). Всички искания за промяна на тези възрасти следва да се отправят към МЗХГ“, се казва в отговор за Фермер.БГ от пресцентъра на БАБХ.
 
Изводът е, че при проблеми с регистрацията на новородено теле от юница, а също и с отчитането на млякото от животно, което системата още не признава за крава, стопаните трябва да поискат решение от МЗХГ.