Фермери от Врачанско са подготвили декларация в подкрепа на исканията на ветеринарните лекари за промяна на политиката в животновъдството. Това заяви пред репортер на Фермер.БГ агроекспертът Йордан Малджански ден преди националния протест на Българския ветеринарен съюз (БВС).

 

По думите на Малджански липсата на политика в сектор животновъдство води до неизпълнение на ДПП и сериозни заболявания по животните. „Предстои отчитане на едногодишната работа на ДФЗ. Ако не се направи оценка на въздействието върху регионите и върху земеделските поризводители и фермерите на ставащото до момента, 300 000 дребни стопани в България са обречени“, заяви Малджански.

 

Според него е необходимо мерките, които ще бъдат заложени за новия програмен период, да имат коригиращ досегашната политика елемент. „В новата ПРСР 2014-2020 г. има подпрограма за малките земеделски стопанства. Чиновници, обаче, ще определят „перспективните“, които да бъдат подпомагани. В една държава, особено в условия на криза, всеки български гражданин, заел се с производство, трябва да бъде обгрижван“, категоричен е Малджански.

 

Той заяви несъгласие с разписаните в подпрограмата класове на стандартен производствен обем (СПО), според които от подпрограмата ще могат да се възползват земеделски производители и фермери с годишен СПО от 2 000 до 7 999 евро. „Така разписана, подпрограмата изхвърля автоматично „зад борда“ 255 000 малки земеделски производители и фермери. Категорично смятам, че тази „класация“ трябва да бъде променена и да се даде шанс на всички български земеделски производители.

 

Малките животновъди разчитат само на собствения си труд и този на семействата си“, заяви още Йордан Малджански. Той пресмята, че в „резултат на политиката през последните години близо 1 млн. активни българи са обречени, вместо да бъдат подпомогнати да продължат да работят и да произвеждат“.

 

Малджански заяви, че иска Национална програма за изхранване на населението към Президента, на базата на която министъра на земеделието да „възлага производството на храни“. По думите му това ще стимулира малките производители и ще осигури пазари на българската аграрна продукция.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!