Икономически най-развитите страни-членки на ЕС са на мнение, че директните плащания трябва да се намаляват в полза на мерки за опаване на климата и околната среда.

Брюксел плаща близо 9 млн. евро за разходи в земеделието


Йоаким Руквид, президент на германската асоциация на фермерите и президент на КОПА, предупреди за това по време на първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. Срещата беше открита от земеделския министър Десислава Танева.


„Фермерите в Германия питат какъв е смисъла на директните плащания. Те настояват за мерки за климата. В същото време в Испания и в другите по-слабо развити икономически страни, директните плащания са много важни. В Брюксел се сблъскват два свята“, каза Йоаким Руквид.

Европарламентът отложи решението си за ОСП за септември


Той подчерта, че позицията на организациите, които представлява, е да не се намалява бюджетът за ОСП и конкретно за директните плащания.


Йоаким Руквид: Ние подкрепяме Първия стълб на ОСП и директните плащания. Директните плащания даже трябва да се повишат.


Той допълни, че екосхемите трябва да са приложими и да не застрашават изпълнението на програмите по Втори стълб.

 

„Трябва да постигнем новите цели и да се работи за доброволно прилагане на зелените мерки от земеделските стопани, но така, че да постигнем зелените цели“, категоричен е Руквид.

 

Друг спорен въпрос е и обвързаната подкрепа. В Германия тя е премахната още в периода 2005-2010 г. и днес никоя политическа сила в страната не би искала възстановяването на този механизъм, подчерта експертът.

 

Гостът сподели и информация, че представителят на Германия в новата Европейска комисия Гюнтер Ферхойген може да поеме ресора Земеделие, който досега се управля от Фил Хоган.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg