По време на дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика и обсъждането на директните плащания ще вземем предвид мнението на фермерите.  Това заяви генералният директор на дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК Йежи Плева. Той присъства на Петата национална среща на земеделските производители, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). 

 

Върбанов: С началото на дискусията за ОСП, се надяваме да изчистим позицията на България

 

„Директните плащания имат огромна роля като стабилизиращ доходите фактор в земеделието. Разбира се, има и критики. Някои от тях са, че 80% от тях отиват към 20% от фермерите, като трябва да се съобразим и с тези мнения. Според  мнението на фермерите директните плащания са много важни за стабилизиране на доходите, в този смисъл са много важни“, заяви Плева.

Той изтъкна, че към момента бюджетът на Общата селскостопанска политика след 2020 г. не е обсъждан, защото това не бива да става на парче, а да се огледа от всички възможни страни, като това според него ще доведе до най-доброто решение. 
 
По повод обявяването от ЕК на старта на дебата за облика на ОСП след края на програмния период, Плева каза, че на сайта на ЕК има публикуван въпросник, който може да бъде попълнен от земеделските производители. В него те ще могат да посочат позицията си за бъдещето на ОСП. 
 
 
По този начин ще се види каква е оценката на досегашната политика на ЕК, глобалните предизвикателства като проблемите в климата, както и позициите относно първи и Втори стълб.
 
Очаквайте още новини от събитието във Фермер.БГ. Четете новините от Петата национална среща на земеделските производители