Вече 12 години Снежанка Добрева отглежда малките пъстрокафяви пилета във фермата си в добруджанското село Дъбрава. 

Птиците в страната са 13,7 млн. броя

Първата крачка е направена през 2007 г., когато стопанката купува сградата на бивша кравеферма в селото и преустройва част от нея за нуждите на пъдпъдъците и производството на яйца от тях. Започва с 300 пилета японски пъдпъдък, получава нужните удостоверения за ферма и за склад за яйца. Днес в Дъбрава се отглеждат 1200 пъдпъдъци, като броят им е стигал до 2000. 

С произведените яйца от японски и манджурски пилета Снежанка излиза на фермерския пазар в Добрич. Вкусни и много полезни, съдържащи витамин В12, протеини, полезни мазнини и фолиева киселина, без холестерол, високо енергийни – това накратко са полезните качества на яйцата от пъдпъдък.

„Най-трудното в моята професия е реализацията. Двоумях се дали да закрия фермата или да продължа да работя със загуби. Включих се във фермерския пазар. Не мога да кажа, че тук има кой знае каква голяма реализация, но все пак хората ни научиха. Идват, виждат, запознават се, има вече редовни потребители и това много ме радва”, разказва Снежанка Добрева пред репортер на Агри.БГ.

Със съжаление споделя, че не може да пробие при големите търговски вериги и да продава стоката си. Там пъдпъдъчите яйца са предимно внос. „Въпреки че нашият продукт е пресен, произведен на място и с по-добра цена, на практика е непродаваем. Не можем да преборим вноса”, допълва стопанката.

Тарелка с 12 от пъстрите яйчица се продава на фермерския пазар за 2 лв. В търговската мрежа цената им стига 3,80-4,00 лв. „Въпреки по-ниската цена на моите яйца, за мен това е някаква печалба, тъй като съм наблизо и нямам големи транспортни разходи”, споделя още Снежанка и допълва, че по-високата цена идва от препродажбата втора-трета ръка по веригата.

Във фермата в момента няма люпилня, тъй като за нея има специфични изисквания. Снежанка Добрева купува пилетата от оторизирано предприятие за излюпване на пернати. Животът на едно пъдпъдъче е една година. Пилето започва да снася от 42 ден до 11 месец. В този период е рентабилно, а след това трябва да се поднови стадото. 

„Имах желание да направя кланица за пернат дивеч, тъй като в страната ни има нужда от подобно съоръжение. Изискванията обаче са много и трудни за изпълнение. Аз не получавам субсидия за пъдпъдъците, започнах с кредит, трябва сама да се справям и е нужно добре да обмисля дали да се впусна в дългосрочни ангажименти”, не крие съмненията си Снежанка Добрева. 

Тя пояснява, че на практика производителите на пъдпъдъчи яйца, както и тези, които отглеждат диви птици като фазани и яребици, няма къде да реализират пернатите. Особено остро стои въпросът с мъжките пилета. Всички пъдпъдъци се отглеждат до възрастта, в която стават годни за снасяне и се изясни пола им. 

Снежанка отглежда и 104 пчелни семейства. Работата по тях също е много, а изкупната цена от 3,80-4,20 лв./кг не я удовлетворява. Затова и при меда търси възможност за по-ефективна реализация. „Много искам хора като мен, като моите колеги тук, които работят с желание и с двете си ръце, да успяват. Искам това да е промяната, все се надявам да е така. Работата не ме плаши, 12 години отглеждам пъдпъдъци и пчели, но условията за реализация стават все по-трудни”, споделя още Снежанка Добрева.