Яйца и птици - Зора - село Дончево обявиха, че няма да вдигат цените на яйцата за Великден. Според Изпълнителния директор на "Яйца и птизи - Зора" АД - Иван Иванов, цените на които предлагат продукцията си в двата фирмени магазина, в зависимост от категорията са между 22 и 32 стотинки. Реалната цена на едно яйце е между 25 и 30 стотинки и тя е приемлива както за нас, така и за потребителите, смята Иванов.

 

Той обясни, че въведените нови технологии са оскъпили продукцията. През последния месец стана едно настройване срещу производители и търговци, но истината е, че след 1 януари, при спирането на неуголемените клетки се получи малък недостиг на пазара, коментира Иван Иванов. Той отбеляза, че заради въведените европейски изисквания за хуманно отношение, инвестициите не са спирали.

 

Това наложи съкращаване на производство, което доведе и до съкращаване на работници, каза още Иванов. Той призна, че от ноември миналата година до февруари, около 25% от служителите на предприятието са излезли на трудовата борса. Миналата година сме произвели над 140 млн. яйца, което не е по-малко от предишни години. 80% от продукцията е насочена към големите търговски вериги.

 

След влезлите в сила от първи януари нови изисквания, редуцирахме производството, но това касае абсолютно всички фирми в бранша. Така, че си оставаме най-големият производител на яйца в България, отбеляза директорът на "Зора" Дончево.

 

Справка на Фермер.БГ сочи, че в “Яйца и птици-ЗОРА” АД средно целогодишно се отглеждат 600 хиляди броя носачки. Годишното производство на яйца за консумация е около 125-130 милиона броя. Дружеството е правоприемник на Комбината за производство и преработка на птиче месо и яйца, който стартира своята дейност през 1964 година, когато е заредена първата партида еднодневни пилета за подрастващи стокови носачки. С напълно затворен цикъл за производство на стокови носачки Птицекомбинатът влиза в експлоатация през 1969 година. През годините дейността на дружеството се развива, извършват се редица структурни и производствени промени.  Дружеството отглежда и зърнени култури върху 30 000 дка арендувана земя, с цел производство на собствено фуражно зърно за изхранване на птиците.