Към момента са усвоени едва 56% от бюджета по ПРСР 2014-2020, но няма опасност да загубим пари. Проблемът е, че се губи ефектът от усвояването им, коментира Явор Гечев за БНР. 

Вижте целия план 

Затова и преди дни ДФЗ излезе с план за действие, където е посочено как точно ще се подобрява дейността му.

„Работим върху пълна оптимизация на капацитета, който имаме. Някои от мерките ще се свалят на по-ниско ниво, за да се разглеждат. Готвим и преструктуриране на различни служители – те са откомандировани в други отдели и имат капацитета да работят. Предвиждаме и допълнителни материални стимули, за да могат да се изчистят натрупаните до три години закъснения“, обясни Гечев.

Той припомни, че в момента тече прием по подмярка 4.1 за инвестиции. Предстои още един голям прием – по подмярка 4.2 за преработка.

„Очакват се да влязат нови няколко хиляди проекта. Ако не изчистим това, което е забавено, в един момент ДФЗ ще забие. Както забива един компютър, когато е претоварен“, прави сравнение заместник-министърът.

Добрата новина е, че с оптимизацията на работата на Фонда плановете на Министерството на земеделието е до Нова година да са изчистени всички забавени проекти по ПРСР.