Преди дни зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев обяви, че новият прием на проекти по мярка Млад фермер ще започне до 15 юни. Това провокира много въпроси, свързани с липсата на критерии, на които младите фермери трябва да отговарят. „За Млад фермер отваряме старата програма с бюджет от новата, тоест само променяме съществуващата наредба. Няма нова наредба, която да е по по новата ПРСР“, заяви в интервю за Фермер.БГ Явор Гечев.

 

Г-н Гечев, кога ще са ясни критериите, на които младите фермери трябва да отговарят за новия прием по мярка Млад фермер, който обявихте, че ще започне до 15 юни?
Повечето хора си представят Програмата за развитие на селските райони като документ, в който трябва да са факт и съответните наредби. На практика наредбите се правят на базата на готова в окончателен вид програма, а не на драфтове. Що се отнася до мярка Млад фермер, вече видях доста коментари, най-вече от консултанти. Искам да заявя категорично – нека не се злоупотребява с информацията. За Млад фермер отваряме старата програма с бюджет от новата, тоест само променяме съществуващата наредба. Няма нова наредба, която да е по по новата ПРСР.

 

Какво точно ще се промени?
Променяме таблицата за икономическите единици. В понеделник, 26 май, ще заседава работната група, която трябва да утвърди програмата, да промени съответните икономически единици. Това, което се стараем да правим, е реално даване на приоритет на зеленчукопроизводството, животновъдството и трайните насаждения. Ще бъдат изчистени аномалиите, свързани с калифорнийските червеи – там икономическите единици ще са по по-различен начин и ще има допълнителни ограничения. Напоследък се появяват и аномалии с гъби, градинските домати стават домати на телена конструкция – в тези и подобни случаи по-сериозни промени ще има.

 

А как ще стимулирате младите фермери от секторите зеленчукопроизводство, животновъдство и трайни насаждения?
Има намаляване на икономическите единици в приоритетните области и много по-подробна таблица. Веднага трябва да кажа кое е новото - ще има допълнителни изисквания по отношение на прозрачността и харченето на средства от младите фермери. Всеки реален млад земеделски производител ще одобри промените в мярката Млад фермер, сигурен съм в това. Тя ще има много по-висока ефективност.

 

С какъв бюджет ще отворите прием по мярката?
Това е въпрос, който трябва да решим на заседанието на тематичната група. Мисля, че можем да стартираме с ¼ от бюджета по мярката за новия програмен период. Вероятно ще имаме възможност да стартираме с бюджет от приблизително 20 млн. евро. Разбира се, експертите са тези, които ще вземат окончателното решение.

 

Кажете повече за процедурата все пак – кога ще видят земеделските производители променената наредба?
Никой нищо не крие. Ще ви кажа, че натискът от консултантите за показване на новата таблица за икономическите единици е тотален. Дори вече съм виждал 3-4 варианта на таблиците в интернет, което навежда на мисълта, че някой прави проекти. Ще го кажа просто – още няма таблица за икономическите единици. В понеделник, след заседанието на работната група, ще стартира процедурата – 2 седмици наредбата трябва да стои на сайта на МЗХ (очакваме във вторник да е публикувана), след което наредбата ще бъде обнародвана в Държавен вестник. Това е практика, която искаме да наложим – всички земеделски производители да имат равнопоставен достъп до информацията, за да няма злоупотреби.

 

Да очакват ли младите фермери промени в сроковете?
Ангажирахме се с промяна в сроковете и то в полза на младите фермери – вместо 14 месеца от регистрацията като земеделски производител, сме увеличи срока на 17 месеца. Сроковете за обработване на подадените проекти ще са много кратки или разчетите ни са за месец договорите да бъдат подписани.

 

Г-н Гечев, още един важен въпрос – 2 400 проекта на млади фермери, подадени през 2013 г., останаха без финансиране. Ще се наложи ли преработване на тези проекти, за да кандидатстват с тях бенефициентите отново?
Ще се наложи преработка, защото има промени, които трябва да бъдат отразени в проектите – икономическите единици са променени, други са и сроковете за кандидатстване, има разлики и в документите, които се подават, тъй като някои са с кратък срок на валидност. Да, ще трябва да бъдат коригирани старите проекти. Това, което категорично заявявам, е, че новата мярка е много по-смислена и в полза на младите земеделски производители.

 

 

Интервю на Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!