Както неведнъж сме обсъждали със земеделски производители, рокадите в аграрните институции носят притеснения и нерядко са свързани с анализиране на експертността и възможностите на новоназначинете кадри. Стига само да прочетете коментарите под Кой са новите лица в ръководството на ДФЗ?

Другата дежурна тема, станала популярна през последните малко повече от десет години, е какво наследство оставят едните управляващи на тези, които идват след тях. 

Работа. Това е наследил Явор Гечев от Иван Иванов в аграрното министерство.Това стана ясно от изказването на служебнийт министър на земеделието в интервю за БНТ. 

Докато “нашите” и “вашите” си разменят постове и уволнения, фермерите искат обещаното и то навреме

Не за първи път чуваме Гечев през последните дни да споменава, че има изостанала работа и има такава, която трябва да бъде свършена задължително до Нова година, за да не се стига до проблеми на самата държава. 

Естествено, това повтаряне идва и от непрекъснатото задаване на един и същ въпрос от страна на медиите. 

Явор Гечев: В крайна сметка за това съм избран - да свърша някаква работа, а не да се усмихвам. 

Темата за вътрешно партиинте раздори в БСП също се обсъжда. И няма как да е иначе, защото и предишното, и сегашното ръководство на Министерството на земеделието е попълнено с кадри от тази партия. 

“Партийните пристрастия не бива да имат надмощие над взимането на експертни решения”, казва Гечев, но допълва все пак:  

“Има дефицит на законодателство, което министерство на земеделието е трябвало да направи. Има тежки закъснение по редица проекти в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ)”. 

И не само в аграрните институции текат смени на хора по ръководни постове. Често се споменава влиянието на президента Румен Радев в тези назначения. 

Явор Гечев: Не е сериозно да вярвате, че президента върти едни CV-та по цял ден и решава къде кой експерт на средно ниво да бъде назначен. 

“В горите да не би да няма проблеми и изтърваните неща през лятото, ние сега трябва да ги наваксаме за месец и половина. Аз не съм освободил шефът на Агенцията по горите, той сам напусна по собствено желание. По никакъв начин, никой не го е закачал дори. Досегашният изпълнителен директор (на ДФЗ - бел. ред.) пред целия управителен съвет, каза, че не се чувства част от моя екип”, сподели Гечев. 

Той отбеляза, че е впечатлен от CV-то на Георги Тахов - човекът назначен преди дни за изпълнителен директор на Фонда. 

Въпреки твърденията на служебния министър обаче, недоверието в качествата на новоназначените кадри именно във Фонда е обект на вълнения в медиите - особено по-кафеникавите, през последните дни. Става дума за възпалените емоции по това дали назначената за зам.-изпълнителен директор на Фонда Ива Иванова има необходимите експертност и качества, за да работи на тази длъжност. 

“Чест прави на големите и национално отговорни медии, че не се впуснаха в кафевите новини, които е друг въпрос и дали са верни. Знам откъде идва тази информация. Г-жа Иванова е с дългогодишен стаж в системата. Дали е манекен или не това какво би трябвало да значи? “, коментира служебният министър. 

Стана въпрос и за “калинките”, за каквато се намеква, че е Иванова. 

Терминът влезе в журналистическия жергон заради Калина Илиева - назначена за изпълнителен директор на ДФЗ без въобще да покрива каквито и да било критерии, а накрая се оказа, че и диплома няма. 

“Аз бях този, които изкара несъществуващата диплома на Калина Илиева
Има една поговорка - "Парен каша духа". Тъй като отговорността е моя, ще кажа, че за г-жа Иванова гласува и досегашния изпълнителен директор, защото тя е била част от неговия екип. 

Оставете седмица поне на новото ръководство, за да покаже дали само е красиво или има и експертни умения”, обобщи Гечев.