Новината за това, че се слага праг на преразпределителното плащане от 600 ха фрапира голяма част от малките и средни фермери.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Според модела на интервенция, който Министерството на земеделието предлага да се прилага след 2023 г., допълнителното преразпределително подпомагане ще се отпуска за първите 30 ха на земеделските стопанства с максимален размер на стопанствата до 600 ха. В уебинар за стратегическия план, организиран от Агри.БГ обаче, зам.-министър Явор Гечев коментира, че все още не е решено как ще изглежда преразпределителното плащане в новия програмен период на Общата селскостопанска политика.

Това е нещото, което сме заварили в момента. Но къде в Стратегическия план пише същото? В момента това, което сме направили, е Първи стълб. Тоест как ще се прилагат всички мерки, включително и преразпределителното плащане. Но колко ще е то, е въпрос на допълнителен дебат”, обясни Гечев.

По време на заседание на Тематичната работна група бяха обсъдени същите параметри, като много от фермерите изказаха своето недоволство.

“Дали е много или малко е 600 ха? Това ще мога лично аз да ви го кажа, като излязат окончателните данни за това, какво е малко, средно и голямо стопанство. Наред с това 600 ха краставици е едно, а 600 ха зърно е друго. По-скоро 600 ха е едно средно стопанство”, смята зам.-министърът.

По думите му въпросът не е затворен по отношение на това колко, къде и докъде ще са субсидиите.

Нито първите хектари са решени, нито окончателно до колко ще се прилагат първите хектари. Всичко това е въпрос на анализ.

МЗХГ ще подготви около 5 варианта за таван на плащанията. Един от тези варианти е преразпределителните плащания да дойдат изцяло от тавани. Дали ще стигнат обаче, не знаем. В момента, в който излязат анализите, тогава ще направим сметките.

Винаги се стига до пари, но моето желание е да формираме мерките, те да са работещи и тогава на формираме и средствата по тях, но на базата на информация. Така че все още не е решено!”, заключи Явор Гечев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg