Не ми е предлагано, но и самият аз не съм се натискал да ставам министър на земеделието. Това заяви служебният зам.-минитър на земеделието Явор Гечев пред Дарик радио. 

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

“Това, което мога да кажа е, че министерството на земеделието не е спало в тези 6 месеца, в които имаше служебен кабинет. И мисля, че ще изненадаме много приятно народното събрание. Повечето неща, за които са се разбрали, ние сме отворили т.нар. финансови и законови механизми то да стане”, посочи Гечев, хвалейки се с доброто наследство, което служебното ръководство ще остави. 

Той даде като пример Стратегическия план, в който ще се направят 9 варианта - като първоначално бяха 5, за таваните.  

По повод излезлия наскоро анализ на структурата на земеделските стопанства и съвпадението, че според анализа, че стопанство с над 15 000 дка земя е голямо, а и тази цифра бе посочена от Кирил Петков като евентуален таван на базовото плащане, Гечев обясни, че анализът е бил качен на сайта на министерството няколко дни преди изказването на Петков.

“Като им гледам на всички записките, те сериозно се припокриват. А доста голяма част от тях се базират на това, което служебното правителство свърши като анализи. Безспорно виждам тази линия. Т.е. няма лошо. Това означава, че анализът е свършил някаква работа”, поясни Гечев на въпрос дали не е имало разговори между аграрното министерство и представители на политическите партии преди онлайн дискусиите. 

Зам.-министърът отбеляза за пореден път, че Народното събрание спешно ще трябва да разгледа и гласува Стратегическия план.