Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев се срещна със земеделски производители от област Шумен. В дискусията по актуалните проблеми в агросектора, зам.-министър Гечев съобщи, че на територията на област Шумен ще бъдат изградени 9 млекосъбирателни пункта.

 

„Пункт обаче няма да има в община Шумен и тя ще трябва да ползва базата на съседните общини. В бъдеще целта е към всеки от новосъздадените млекосъбирателни пунктове да се създаде и мобилна кланица”, заяви Гечев, цитиран от изданието „Топ новини“. Преди визитата си в Шумен зам.-министърът на земеделието се е срещнал и разговарял с над 60 селскостопански производители от региона на Върбица.

 

„Основните проблеми пред собствениците на малки земеделски производители е трудния достъп до пари по различните оперативни програми”, коментира Явор Гечев. Той определи област Шумен като добре развит селскостопански район с превес на животновъдството, което, според него, трябва да се развива още по-целенасочено и успешно.

 

„В момента в региона се отглеждат около 16 000 млечни крави. Броят на овцете в страната е 1.2 млн., а преди 20 години са били 12 млн.”, коментира още зам.-земеделският министър и допълни, че в новия програмен период са предвидени около 30 млн. евро за закупуване на селскостопански животни.

 

В новия програмен период при отваряне на мерките по ПРСР 2014-2020 г. ще се субсидират само тези собственици на пасища, които отглеждат крави, овце или кози. „Ще се направи ясно разделение и между пасища и ливади”, категоричен бе Явор Гечев.

 

Зам.-министърът информира още, че предстои да се създадат и мобилни екарисажи. „В момента всяка година от държавния бюджет се отделят 9 млн. лв. за унищожаването на труповете на мъртви животни”, каза Гечев.

 

Обмисля се и идея за създаване на два големи пазара за продажба на животни, които да имат функциите и на депа за износ. Тържищата ще бъдат в северната и южната част на страната, като е възможно един от центровете да е около Шумен.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!