В Добрич ще бъде изграден изнесен Център за аграрно образование, наука и иновации, заяви министърът на земеделието и храните Явор Гечев, цитиран от радио Фокус. По думите на Гечев този Център ще бъде филиал на Аграрния университет в Пловдив.

 

В него ще се провеждат съвместни изследвания с Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) край Генерал Тошево, област Добрич. След втори курс студентите ще провеждат задължителните летни практики в центъра, ще се осъществяват и обучителни курсове за квалификация, така нареченото продължаващо образование за магистри например.

 

Зам.-министър Явор Гечев съобщи, че до 15-20 дни ще бъде подписано споразумение между Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево в област Добрич и Аграрния университет в Пловдив. Избрана е сградата, където ще се помещава филиалът. Това е лабораторният комплекс на Добруджанския земеделски институт в Добрич. След подписването на споразумението ще започне разработването на самата програма за работа на аграрния център.

 

Зам.-министър Гечев посочи, че бъдещето на проекта зависи и от самия интерес в областта към него. Според Явор Гечев регионът има потенциал и в бъдеще не е изключено центърът да прерасне във факултет на университета в Пловдив и дори да предлага обучение на студенти от Румъния и Украйна.

 

По думите му, този проект ще получи голяма подкрепа от ведомството, а на по-късен етап от развитието не центъра ще се търсят възможности за съвместна работа и с професионалните аграрни гимназии в областта, взаимодействие, което е доказало своята плодотворност с времето.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!