Всички потребители трябва да са сигурни, че продуктите на българския пазар са качествени и безопасни, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, който взе участие в кръгла маса, посветена на предстоящите международни специализирани хранителни изложения. Те ще се проведат от 6 до 9 ноември 2013 г. в Интер Експо Център – София, информират от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

„За да осигурим качествен и независим контрол над хранителните продукти ще се създаде напълно нова национална референтна лаборатория, която ще функционира като структура на Министерството на земеделието и храните”, съобщи зам.-министър Гечев. Предвижда се всяко едно изследване, извършено в която и да е лаборатория на територията на страната, да се дублира, като вторите проби ще се съхраняват в националната референтна лаборатория към МЗХ.

 

По този начин няма да има възможност за манипулации с лабораторни изследвания и във всеки един момент ще може да се провери достоверността на всяка проба, направена на територията на България. Ресорният заместник-министър каза още, че е необходимо да се полагат усилия не само за завоюване на чужди пазари, но трябва родните производители да затвърждават позициите си и в страната ни.

 

„Сред основните приоритети на министерството е да се увеличи производството на български суровини, с които да се захранва родната индустрия. Като крайната цел е да се повиши брутният вътрешен продукт от преработвателния бранш”, коментира още Явор Гечев.
Зам.-министър Гечев даде висока оценка на предстоящите специализирани хранителни изложения, на които се очакват над 300 участници от четири континента.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!