Очертава се украинската помощ да продължи да се прилага и догодина. Темата бе обсъдена на последния Съвет на земеделските министри на ЕС, но все още не е взето окончателно решение. Все още се спори дали тя да бъде удължена до средата или до края на 2023 г., съобщи служебният земеделски министър Явор Гечев в отговор на запитване на Агри.БГ.

Зеленото картонче ще отпадне, дигитална система ще измести Наредба 3

Относно най-голямата досега украинска помощ с бюджет от 426 млн. лв. министърът обеща, че ще има доплащане. Вчера, 28 септември ДФЗ започна изплащането на малко над 340 млн. лв., като има остатък от 85 млн. лв.

„Към момента сме платили базовите цифри. Данните са обработени. След като минат всички съответни проверки, до края на годината ще има още едно доплащане. За две седмици бяха приети 37500 заявления. Данните след това бяха обработени за 5 дни“, каза Гечев. 

При третата извънредна помощ за тази година под формата на 5% от бюджета на ПРСР механизмът за доказване на производството ще бъде различен от този при украинската помощ. 

„Такава помощ вече е правена миналата година. Няма да има съществени промени при раздаването й. Проблем е, че в базата данни оранжериите не са разделени на отопляеми и неотопляеми. Гъбите ги няма никъде, няма ги и телетата за угояване. Бюджетът е около 60 млн. лв. Част от тях ще са за преработка. Около 50 млн. лв. ще са за земеделието“, уточни Гечев. 

До 10 дни Стратегическият план за земеделие ще бъде предаден в Брюксел. „Бавим го само защото имаме графици, които ще спазим, и използваме последните дни, за да добавим малко качество“, обясни министърът.

По Националния план за възстановяване и устойчивост се разработват 4 мерки. До месец Министерството ще представи техните проекти. „Това е съвсем различен инструмент за подпомагане, но е сходен с ПРСР като подход по отношение на кандидатстване, одобрение и мониторинг на средствата“, уточни Гечев.