Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев потвърди пред земеделски производители позицията си, че животновъдството трябва да бъде приоритет. „Забележете, зърнопроизводството не дава много заетост като работна ръка, докато в животновъдството е обратното. Животновъдството създава и друг тип заетост, защото има и социална функция”, каза Гечев по време на кръгла маса за предизвикателствата на Програмата на развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

 

В същото време зам.-министър Гечев беше категоричен, че политиката на МЗХ е в посока на приоритизиране на всички отрасли. Той заяви, че трябва да запазим зърнопроизводството, което в момента е емблема на българското селско стопанство. Но по думите му, ако се направи така, че животновъдството да е достатъчно печеливш сектор, то много от зърнопроизводителите в България ще започнат да се занимават и с животновъдство.

 

„Ако направим достатъчно добра среда там където е възможно да имаме трайни насаждения и те да носят повече приходи от производството на пшеница, сигурен съм, че земеделските производители ще преориентират част от производството си по отношение на този сектор. А това е по-добре и за самите тях”, допълни зам.-министър Гечев. Според него земеделски производители, с които е водил разговори, са съгласни, че когато имат няколко вида производство е по-лесно да се балансира и ако едно от тези производства е по-зле като добиви, цена или метеорологични условия, то другите няколко балансират и хармонизират годишните печалби като цяло.
 

ВИЖТЕ ВИДЕО:


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!