Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) се отличава с прозрачността при разработването й, като над 70% от предложенията направени от браншовите организации са възприети. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на публичното обсъждане на ПРСР 2014-2020 г.

 

„В тематичната работа група по ПРСР има над 200 участника, и освен това поканихме и други заинтересовани страни, които изявиха желание за участие в работния процес по изготвянето на Програмата,“ съобщи зам.-министър Гечев. Според него така новата ПРСР ще даде широк хоризонт за развитие на селското стопанство.

 

В отговор на въпрос по отношение на разпределението на средствата от Програмата по сектори зам.-министър Гечев заяви, че е нормално всеки отделен бранш да иска да привлече повече капитали към себе си, но отговорност на държавата е да търси баланс, който да се основава на националните приоритети.

 

„Анализът за изминалите седем години ясно показва, че в България има остра липса на суровини, като изключение прави само сектор зърнопроизводство. До 80% от хранителните и земеделски продукти в страната ни са внос и това трябва да се промени,“ категорично заяви зам.-министър Явор Гечев. Поради тази причина в новата ПРСР ще има отделни бюджети за всеки един сектор, така че да не се получават изкривявания при европейското финансиране.

 

Зам.-министърът коментира и промените в новата Програма по отношение на подпомагането на проектите с фотоволтаици. Те са недопустими за субсидиране с изключение на проектите, които са свързани с използването на оборски тор за производство на биомаса, биогаз и електроенергия.

 

Тази промяна е в унисон с категоричното изискване на европейските институции всяко едно евро по Програмата да се изразходва така, че да има реален и директен принос за развитие на земеделието и селските райони. „Таваните на физическите активи са вдигнати пряко за производителите до 3 млн. евро, което позволява изграждане на немалки инсталации за преработка на оборска тор,“ каза още Гечев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!