Новото ръководство на ДФЗ и екипът на МЗХ търсят начин страната ни да не загуби средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) с реализирането на актуализираният екшън план, който работи. Това каза на пресконференция в МЗХ заместник министърът на земеделието Явор Гечев, предаде репортер на Фермер.БГ. „Предизвикателството е голямо. Да, задачата им е непосилна, но ние работим, за да не бъдат ощетени земеделските производители“, посочи Гечев.

Зам.-министърът съобщи още, че до месец септември по ПРСР са били разплатени над 89 млн. евро, а до края на годината предстои да бъдат разплатени още 308 млн. евро, макар че тази сума намалява, тъй като ежедневно се правят разплащания. От началото на септември до сега са изплатени над 30 млн. евро и се работи много активно по мярката за агроекология. По нея трябва да бъдат изплатени 148 млн. евро. По договор изплащането на средствата може да започне след 1 декември и това ще бъде направено. МЗХ е предало с 35 дни по-рано ортофотокартите от заснемането на площите , на база, на които се определят агроекологичните плащания, съобщи Гечев.

Утре на заседание на Министерски съвет ще бъдат внесени и приети още 117 млн. евро наддоговорени средства по общинските мерки на ПРСР.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!