Намаляване на ставките на ДДС за храни при тази конкурентна среда и неконкурентни български производители, ще доведе до фалит огромната част от земеделските производители. Това коментира заместник министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на публичния дебат за бъдещето на аграрния сектор в България в контекста на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и ПРСР 2014-2020 г.
 

По време на дебата браншови организации отново повдигнаха въпроса за по-ниски ставки на ДДС за преработена аграрна продукция. Конкретен въпрос за намаляване на ставките на ДДС за храни поставиха представители на преработвателния сектор. Във всички европейски страни действат преференциални ставки за хранителните продукти, подчерта Савина Влахова, председател на Съюза на оризопроизводителите и Съюза на мелничарите в България. Тя поиска МЗХ да е активна страна в преговорите с МФ за намаляване на ДДС за храни.

 

Според бранша това е начин преработвателният бранш в България да бъде конкурентоспособен. „Една и съща мярка в различните страни от ЕС не работи по един и същи начин. Винаги се отчитат националните специфики. В България огромната част от консумираните продукти са вносни (износът е освободен от ДДС).

 

 

"Не бих коментирал и щетите, които ще бъдат нанесени на държавния бюджет. Според мен, поне на този етап при повече вносни продукти, отколкото продукти, произведени в България, няма да е ефективна мярка по намаляването на ставките на ДДС“, коментира още зам.-министър Гечев.

 

Той изрази надежда, че след 3-5 години консумацията на български продукти на родните пазари ще стигне 80% (колкото сега е вносът) и заедно с това ще има ефективен износ на преработена българска аграрна продукция. „Тогава бихме могли да говорим за въвеждане на мярка за намаляване на ставката на ДДС за хранителните продукти. На този етап, смятам, че това ще е убийствена грешка“, категоричен беше Явор Гечев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!