Не скачайте против малките стопанства – те са изключително важни, заяви Явор Гечев в отговор на настояване на браншови организации Схемата за малки стопанства да отпадне. Зам.-министърът в оставка беше категоричен, че Схема за малките стопанства трябва да има.

 

Той сравни изискванията по тази схема с тази по мярката за млади фермери. „Изискванията към дадено стопанство са минимални. Трябва да има допълнители взаимовръзки по отношение на големината на стопанството, за да няма аномалии. Подпомагането е насочено към малки и устойчиви земеделски стопанства“, поясни Гечев.

 

Според него Схемата за малките стопанства е добра, но трябва да има допълнителни уточнения по отношение на изискванията към тази стопанства. По думите на Явор Гечев в тези допълнителни изисквания трябва да има уточнение и за референтните дати, към които те могат да кандидатстват по схемата.

 

Необходимо е наистина да има ясно определени правила по схемата, заяви Гечев. Той предложи включването в Концепцията на допълнителни гаранции за разходването на средства и отчетност, за да няма изкуствено раздробяване на сега работещите земеделски стопанства.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!